Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Marvel-regisseurs onthullen oorlogsfilm over terrorisme in België

Het Belgische regisseursduo Adil en Bilall heeft een indrukwekkende eerste trailer voor Rebel gedropt, een confronterende oorlogsfilm die later dit jaar uitkomt.

Met Adil El Arbi en Bilall Fallah heeft België filmtalenten om trots op te zijn. Na een aantal goed ontvangen Belgische producties braken de twee filmmakers definitief door in 2020 met Bad Boys for Life.

Adil en Bilall doen Marvel én DC

Daar kwam eerder dit jaar Ms. Marvel bovenop, het best beoordeelde Marvel Cinematic Universe-project ooit. Adil en Bilall, zoals de regisseurs bekend staan, regisseerden twee afleveringen van de serie. Tevens waren ze als producenten bij het project betrokken.

Tegelijkertijd gingen de jonge filmmakers ook aan ‘de overkant’ aan de slag. Naast een klus voor Marvel leverden ze namelijk ook Batgirl af, een nieuwe DC-film die later dit jaar op HBO Max uit zou gaan komen. Helaas kwam vanochtend het nieuws naar buiten dat de superheldenfilm volledig geschrapt is, ondanks het feit dat de film al volledig af is. Er ligt dus een compleet afgeronde Batgirl-film weg te rotten in de klus van Warner Bros.

Hoe dat komt, leggen we je uit in dit artikel.

Adil El Arbi (L) en Bilall Fallah Rebel oorlogsfilm trailer
Adil El Arbi (L) en Bilall Fallah in Cannes dit jaar (Afbeelding: ANP)

Oorlogsfilm Rebel

Voor nu hebben we het namelijk over het derde ambitieuze project dat de Belgische filmmakers voor 2022 op de planning hebben staan: Rebel.

Dat is een oorlogsfilm van Adil en Bilall die enkele maanden geleden al zijn debuut maakte tijdens het Filmfestival van Cannes. Begin oktober krijgen we ook in Nederland de kans om de naar verluidt zeer indrukwekkende oorlogsfilm te gaan bewonderen in de bioscoop.

Na superhelden-fictie duiken Adil en Bilall in heftige en zeer persoonlijke materie. Rebel draait namelijk om een Belgisch-Marokkaanse jongen uit de Belgische wijk Molenbeek, die langzaam radicaliseert.

Terrorisme in Syrië en België

Kamal, zoals de jongen waarover Rebel gaat heet, besluit om Belgie te verlaten voor Syrië, met als doel om daar oorlogsslachtoffers te helpen. Een nobel streven, maar in Syrië gaat alles al snel mis. Terwijl Kamal zich aansluit bij een lokale militie wordt zijn broertje in België het slachtoffer van rekruteerders van terroristische groeperingen, tot grote wanhoop van hun moeder.

Het resultaat is volgens filmjournalisten een ronduit indrukwekkende film. Rafael Motamayor van Slashfilm beschrijft Rebel als een “emotionele gut punch.”

Op 6 oktober kunnen we zelf een oordeel gaan vellen over dit oorlogsdrama. Gelukkig hebben we een eerste trailer gekregen als zoethouder. Hopelijk doet Rebel ons snel het zure nieuws omtrent Batgirl vergeten.

Meer oorlogsfilms

Over oorlogsfilms gesproken: vergeet ook niet de eerste trailer van Burial te checken, een oorlogsfilm over Russische soldaten die de overblijfselen van Hitler vervoeren, met een grote rol voor een Harry Potter-ster.

Nu al trek in een oorlogsfilm? We hebben onlangs de allerbeste oorlogsfilms op Netflix voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn de top 10 beste oorlogsfilms op Netflix (met IMDb-score)

📺 (Afbeelding: Caviar Films)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.