Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Harry Potter-ster beschermt Hitlers overblijfselen in nieuwe oorlogsfilm

Maak kennis met Burial, een brute oorlogsfilm met Harry Potter-ster Tom Felton over Russische soldaten die de overblijfselen van Hitler terug moeten brengen naar Stalin.

We zijn altijd wel te porren voor een onderhoudende oorlogsfilm. Niet voor niks publiceerden we onlangs nog een lijstje met de allerbeste oorlogsfilms op Netflix.

Nieuwe oorlogsfilm: Burial

Van fictieve oorlogsmissies tot indrukwekkende documentaires: er zijn nog zoveel verhalen te vertellen en te bedenken in het genre. Dat gaat een nieuwe film genaamd Burial ook bewijzen op 2 september, waarvoor zojuist een brute nieuwe trailer is verschenen.

Burial zou normaal niet eens opvallen. Regisseur Ben Parker heeft slechts een handjevol films op zijn CV staan, die stuk voor stuk rondom een (on)voldoende schommelen op IMDb. Een kleine bioscooprelease en een directe release via video-on-demand beloven vaak ook niet veel goeds.

Overblijfselen van Hitler

Maar toch, maar toch. De oorlogsfilm heeft twee elementen die ons toch nieuwsgierig maken. Nummer 1: het plot.

Burial speelt zich af in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog en vertelt het fictieve verhaal van een kleine groep Russische soldaten, geleid door inlichtingenofficier Brana Vasilyeva (Charlotte Vega), die de taak heeft om de overblijfselen van Hitler terug te brengen naar Stalin, in Rusland.

Harry Potter

Tussen die soldaten zit ook een vooralsnog naamloze jongeman die gespeeld wordt door niemand minder dan Tom Felton. Oftewel, Draco Malfoy uit Harry Potter. Reden nummertje twee dat Burial opvalt. Felton heeft niet de megafilms weten te scoren die zijn Potter-collega’s soms wel op hun CV hebben staan, maar hij kiest wel de interessantere rollen uit. Over oorlogsfilms gesproken: hij speelde ook een rol in de Nederlandse topper De Slag om de Schelde.

Terug naar de Russische soldaten uit Burial. Onderweg wordt de eenheid aangevallen door Duitse ‘Werewolf’-partizanen. Brana zal er met haar laatste overlevende soldaten alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat hun vracht niet in handen valt van de Duitsers, die Hitler willen begraven en zo de waarheid voor altijd willen verbergen.

De 8 beste oorlogsfilms en -series op HBO Max (volgens Rotten Tomatoes)

Harry Potter-ster beschermt Hitlers overblijfselen in trailer voor brute oorlogsfilm
💥 (Afbeelding: IFC Midnight)

Waargebeurde elementen

Dat is allemaal fictief, uiteraard, maar Parker baseerde zich voor het script op waargebeurde elementen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hield Stalin bewust geheim dat zijn soldaten de verbrande resten van Hitler’s stoffelijk overschot hadden gevonden, uit angst dat de geallieerden zich te vroeg terug zouden trekken.

Ook wilde de Britse regisseur het verhaal van de Werwolf verkennen, Duitse soldaten die op eigen houtje achter de frontlinie aanvallen uitvoerden op de geallieerden.

“Ik merkte dat ik steeds met verschillende geschiedenisboeken rabbit holes in dook en het viel op dat de dingen controversiëler waren dan traditioneel werd aangenomen, vooral met betrekking tot de overblijfselen van Hitlers lichaam”, aldus Parker tegenover IndieWire.

Sovjet-sluipschutters

Het personage van Charlotte Vega is gebaseerd op verhalen over vrouwelijke Sovjet-sluipschutters uit de Tweede Wereldoorlog en de vrouwelijke officieren die voor de geheime dienst van Stalin werkten.

“Al deze vrouwen werden aangemoedigd om te gaan vechten in de oorlog, maar toen ze thuiskwamen, werden ze uitgesloten, moesten ze zwijgen en de waarheid te begraven. Ik vond dat de film van Ben dat zo mooi vastlegde,” aldus Vega zelf.

Slag om de arm

Of dat ook een degelijke film oplevert, gaan we op 2 september ontdekken. Het is nog niet bekend of Burial ook in de Nederlandse bioscopen zal gaan draaien, maar een directe digitale release biedt in ieder geval soelaas. Voorlopig verwachten we geen Oscar-materiaal, maar wie weet gaat regisseur Ben Parker ons verrassen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.