Thomas Aalderink
Thomas Aalderink HBO Max 21 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

De 8 beste oorlogsfilms en -series op HBO Max (volgens Rotten Tomatoes)

HBO Max is nu eindelijk ook in Nederland beschikbaar. Dankzij deze nieuwe streamingdienst krijg je voor een scherpe prijs toegang tot een enorm aanbod nieuwe films en series. En daar zitten ook behoorlijk wat oorlogsfilms en series tussen die het uitstekend doen op Rotten Tomatoes

Zeg je oorlogsserie en HBO, dan zeg je Band of Brothers. Uiteraard staat deze briljante serie op dit lijstje. Toch is dat bij lange na niet het enige wat HBO Max op oorlogsgebied te bieden heeft.

De beste oorlogsfilms en series op HBO Max

Wij zijn in HBO Max gedoken en op zoek gegaan naar oorlogsfilms en series. Het aanbod is behoorlijk ruim, maar niet iedere film of serie kan op goede recensies rekenen. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij de acht uitblinkers (op basis van de Rotten Tomatoes-score) voor je geselecteerd.

  • Heb je nog geen HBO Max? Klik dan hier voor meer informatie en om een abonnement af te sluiten.

1. Path to War (HBO Max film) – 100% fresh

In 2002 kwam HBO met deze serie over de Vietnamoorlog die zich niet afspeelt aan de frontlinie, maar in het Witte Huis. We zien dit controversiële conflict namelijk door de ogen van Lyndon B. Johnson (gespeeld door Michael Gambon). De serie brak in Nederland nooit echt door en dat is gezien de goede recensies enorm zonde. Gelukkig is hij nu te streamen op HBO Max.

2. Conspiracy (HBO Max film) – 100% fresh

Er zijn talloze Tweede Wereldoorlog-films waarin Jodenvervolging een belangrijk rol speelt. Er is echter weinig aandacht voor waar dit verschrikkelijke plan is ontstaan, namelijk tijdens der Wannsee Konferenz. 15 nazi-kopstukken kwamen hier op 20 januari 1942 bijeen om een “oplossing” te vinden voor Hitlers grootste probleem. Conspiracy werpt een licht op misschien wel de zwartste bladzijde uit onze geschiedenis. Een verborgen parel op HBO Max.

2. Band of Brothers (HBO Max serie) – 97% certified fresh

Zelden werd het verhaal over gewone mannen die werden meegesleurd in het grootste conflict ooit op zo’n indrukwekkende manier vertelt. Het grotendeels waargebeurde Band of Brothers volgt Easy Company door de oorlog. Van de eerste training en de invasie van Normandië tot operation Market Garden en de Duitse Alpen. Zelden werd de Tweede Wereldoorlog op zulke indrukwekkende en respectvolle wijze in beeld gebracht.

3. Dunkirk – 92% certified fresh

Veel Tweede Wereldoorlogsfilms richten zich op grote en bekende gebeurtenissen. In 2017 zorgde Dunkirk ervoor dat ook een andere belangrijke operatie tot leven kwam op het witte doek. In deze indrukwekkende film zien we hoe Britse en geallieerde troepen worden ingesloten door de Duitsers. Een enorme nederlaag lijkt aanstaande. Dit is echter niet het einde, maar het begin van één van de grootste reddingsoperaties ooit.

4. The Pacific (HBO Max serie) – 91% certified fresh

In 2010 kreeg Band of Brothers zijn langverwachte opvolger. In The Pacific stond opnieuw de Tweede Wereldoorlog centraal, maar het decor was compleet anders. Deze serie richt zich op de slag in het Pacifische gebied en de strijd tegen Japan. Een bloedige strijd die op veel fronten niet te vergelijken was met de strijd die in Europa gestreden werd. Zeer indrukwekkend en heftig.

5. Full Metal Jacket – 91% certified fresh

De briljante filmmaker Stanley Kubrick wilde na The Shining een film maken over de Vietnamoorlog. Het Amerikaanse leger wilde daar echter niet aan meewerken, waardoor Kubrick gedwongen werd om creatief te werk te gaan. Hij moest naar Engeland en had daar zeven jaar nodig, maar het resultaat is een unieke oorlogsfilm die de Vietnamoorlog van een geheel andere kant laat zien. Een must-see die nu op HBO Max staat.

6. Letters from Iwo Jima – 91% Certified fresh

De slag om het eiland Iwo Jima wordt gezien als een belangrijke moment in de Tweede Wereldoorlog. Door de Amerikaanse verovering werd de weg naar het vasteland van Japan vrijgemaakt. In deze film zien we deze strijd van de andere kant, namelijk door de ogen van Generaal Tadamichi Kuribayashi. De man die de onmogelijke taak kregen om het eiland te verdedigen.

6. Generation Kill (HBO Max serie) – 86%

Bij oorlogsseries van HBO denkt je direct aan Band of Brothers en The Pacific, maar tussen deze twee titels door verscheen er ook nog een andere serie: Generation Kill. Deze rauwe serie is gebaseerd op het boek van reporter Evan Wright en vertelt het verhaal van Mariniers van First Recon. Dit waren de soldaten die de speerpunt vormden van de Amerikaanse invasie van Irak.

7. American Sniper – 72% certified fresh

Navy Seal Chris Kyle geldt tot dag van vandaag als de dodelijkste schutter aller tijden. Zijn verhaal werd in 2014 op het witte doek vereeuwigd. Niemand minder dan Bradley Cooper nam deze rol op zich en wist de strijd van Chris Kyle op indrukwekkende wijze aan het publiek te tonen. En niet alleen de strijd tegen de vijand in zijn vizier, maar ook het gevecht in zijn hoofd.

8. Flag of Our Fathers – 72% certified fresh

Waar Letters from Iwo Jima de strijd om dit eiland laat zien door de ogen van Japanners, doet Flags of Our Fathers dit vanuit het Amerikaanse standpunt. We zien hoe vijf mariniers en een legerarts zich door deze bloedige veldslag knokken om vervolgen de vlag te hijsen. Dit beeld werd legendarisch en symbool voor het kantelpunt in deze oorlog. We zien echter ook wat voor gevolg dit heeft voor de militairen. Zij zijn opeens bekend en worden ingezet om geld op te halen voor de oorlog.

De beste series op HBO Max

Uiteraard is er op HBO Max veel meer te vinden dan alleen films en series over oorlog. Het aanbod is echt enorm en zit vol klassiekers uit het verleden, maar ook met gloednieuwe titels. Benieuwd welke echt de moeite waard zijn? Wij hebben de beste series hier voor je op een rij gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.