Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde imponeert

Fans van de betere oorlogsfilm, opgelet. Na een zeer succesvolle bioscooplancering staat De Slag om de Schelde namelijk eindelijk ook op Netflix.

Fans hebben lang op de oorlogsfilm moeten wachten. Afgelopen jaar werd De Slag om de Schelde al meermaals uitgesteld. In december kregen filmrecensenten wel alvast de film te zien, met zeer positieve recensies als gevolg. On-Nederlands goed, zo luidde de consensus.

De Slag om de Schelde op Netflix

Die journalisten kregen een grotere eer dan ze hadden kunnen weten. Door de pandemie is de oorlogsfilm namelijk uiteindelijk pas meer dan een half jaar later voor het grote publiek uitgekomen, juni vorig jaar.

Toen wisten we al dat De Slag om de Schelde ook naar Netflix zou komen, maar pas halverwege september werd bekendgemaakt wanneer exact. De streamingdienst onthulde middels een gloednieuwe trailer dat de film vanaf 15 oktober te streamen zou zijn. Oftewel, vanaf vandaag!

In de bioscoop had De Slag om de Schelde al in augustus de status platina, en dat ondanks de crisis. Overigens was het de eerste Nederlandse film sinds het begin van de pandemie die dat voor elkaar kreeg.

Met een budget van 14,5 miljoen euro is het één van de duurste Nederlandse producties ooit. Regisseur Matthijs van Heijningen Jr. kon met die zak geld zelfs internationaal talent inschakelen, zoals Harry Potter-ster Tom Felton. Je kent hem als dat vervelende ventje, Draco Malfidus.

Nu op Netflix te streamen: 10 brute actie en oorlogsfilms (met IMDb-score)

Grootschalige veldslag

Nog even een geheugenopfrisser voor degenen die nog niet in de bioscoop zijn geweest: De Slag om de Schelde gaat natuurlijk over de Slag om de Westerschelde, die zich in het Zeeland van 1944 afspeelde.

Het was een belangrijk hoofdstuk uit de oorlog. Zowel de geallieerden als de Duitsers probeerden namelijk de Westerschelde te veroveren. Een grote pion op het speelbord, want dat was de enige grote toegangsweg tot Antwerpen. En daarmee dus ook de enige grote toegangsweg tot de haven van die stad.

Regisseur Matthijs van Heijningen Jr. volgt drie personages, verspreid over beide kanten van de oorlog. Een secretaresse van een Duitsgezinde burgemeester, een NSB’er en een gestrande Engelse piloot.

Het enerverende resultaat dat zoveel lof oogstte, kun je vanaf nu dus op je gemakje thuis gaan streamen. Heb je ‘m al gezien? Dan heeft Netflix ook de eerste beelden van zijn volgende veelbelovende oorlogsproject voor je klaar staan.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.