Pim Jansen
Pim Jansen Kunst & Fotografie 1 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse fotografe achter het nieuwe album van Beyoncé

Er zijn sterren die zichzelf constant op de voorgrond plaatsen, en je hebt sterren die anderen liever in de spotlights zetten. Carlijn Jacobs behoort tot de laatste categorie. Ze schoot de foto’s voor Renaissance, het nieuwe album van Beyoncé. En dat was niet de eerste ster die de Nederlandse fotografe voor zich had.

Begin juli deelden we hier al de eerste foto van het artwork rond Renaissance. Beyoncé half naakt op een paard, en in een bijzin vermeldden we erbij dat de foto gemaakt is door de Nederlandse fotografe Carlijn Jacobs. Precies zoals de fotografe zelf werkt. Op de achtergrond, alle focus op de geportretteerde. En dat hoeven als het aan haar ligt niet per se sterren te zijn.

Carlijn Jacobs schiet Beyoncé voor Renaissance

Inmiddels zijn ook de andere foto’s van het nieuwe album onthuld, en stond Carlijn Jacobs in het Algemeen Dagblad met een kort interview. Daarin maakte de druk bezette Nederlandse fotografe nog maar eens duidelijk dat ze het project belangrijker vindt dan een ster.

“Er zijn verschillende sterren waar ik nee tegen heb gezegd, waaronder Ariana Grande, Mariah Carey en Jane Fonda”, aldus Carlijn Jacobs. “Een project moet wel bij mij passen. De ene keer voel ik te weinig vrijheid, maar het kan ook zijn dat bijvoorbeeld een stylist met wie iemand werkt niet bij mijn stijl past.” Over de foto’s voor het artwork van Renaissance hoefde de Nederlandse fotografe niet te twijfelen. Ze weet alleen niet hoe de megaster bij haar kwam. “Ik kreeg vanuit het niets een aanvraag vanuit haar team. Ik heb geen flauw idee. Misschien zagen ze foto’s van mij die hen aanspraken?” We kunnen ons er iets bij voorstellen.

Het nieuwe album is te luisteren op Spotify.

Andere sterren voor de lens van de Nederlandse fotografe

Ze mag dan wel eens nee zeggen tegen grote sterren, Carlijn Jacobs had er al behoorlijk wat voor haar lens. Voor de shoot met Beyoncé schoot ze bijvoorbeeld Kim Kardashian al eens voor Vogue. Daarna deden haar zussen ook een aanvraag, maar dat waren dan weer geen passende projecten. Een kleine compilatie van haar werk.

Kim Kardashian

Irina Shayk

Bella Hadid

Aya Nakamura

Pamela Anderson

Check ook de foto’s van de Nederlandse fotografe Annemarieke van Drimmelen, die Kim Kardashian op haar allerpuurst vastlegde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.