Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Batgirl-film van Belgische makers is al af, maar gaat nooit uitkomen

Slecht nieuws voor DC-fans: Warner Bros. heeft de aangekondigde Batgirl-film die later dit jaar uit zou komen volledig geschrapt. Ondanks het feit dat de film al af was.

Het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah gaat lekker. Erg lekker: de twee jonge filmmakers braken na drie Belgische producties voor goed internationaal door met Bad Boys for Life, met Will Smith in de hoofdrol.

Adil El Arbi en Bilall Fallah scoren

Daarna moest dit jaar een zegetocht gaan worden voor de Belgen. Ten eerste regisseerden ze twee afleveringen van Ms. Marvel, de uitstekende Marvel-serie die je op Disney+ kunt vinden. Niet de minste klus.

Ten tweede komt later dit jaar Rebel uit, een prestigieuze dramafilm over een jongen die Belgiƫ verlaat om oorlogsslachtoffers in Syriƫ te gaan helpen.

Voor het grote publiek zat er echter een nog grotere klus in de pijplijn. Dan hebben we het over Batgirl, een HBO Max Original die later dit jaar naar 2022 zou komen. Met de nadruk op ‘zou’.

Warner Bros. schrapt Batgirl

De door Adil El Arbi en Bilall Fallah geregisseerde film is namelijk geheel geschrapt. Nu worden films wel vaker gecanceld, maar Batgirl zou dus over enkele maanden al uitkomen en was dan ook al (zo goed als) af. De opnames werden al eerder dit jaar afgerond.

Warner Bros. is begin april dit jaar samengevoegd met Discovery. Het gevolg is niet alleen dat er een gigantische speler is ontstaan in Hollywood, maar ook dat er een nieuw managementteam is dat flink aan het huishouden is. Vele superhelden-series op het Amerikaanse netwerk CW zijn gecanceld, en verschillende plannen voor DC-films zijn geschrapt, waaronder een Wonder Twins-film.

HBO Max schrapt Batgirl film die af is
Leslie Grace als Batgirl (Afbeelding: Warner Bros.)

Slechte ontvangst

Maar goed, dat is dus een film die nog in de planningsfase zat. Batgirl was al af, en werd zelfs al aan testgroepen getoond. Daar zit ‘m ook de hele reden in dat het management desalniettemin besloot om de DC-film te schrappen: zowel het testpubliek als het management waren niet te spreken over Batgirl.

In plaats van voor de gebruikelijkeĀ reshoots te gaan en meer geld uit te geven, besloot men de film geheel te schrappen en in de kluis te leggen. Hollywood-publicatie The Wrap schrijft dat het nieuwe management DC-films echt als grote bioscoop-evenementen beschouwt, en een tegenvallende Original-film voor op een streamingdienst past niet in dat plaatje.

100 miljoen dollar en grote namen

Dat is pijnlijk, want mede door de pandemie heeft het oorspronkelijk vrij kleinschalige project uiteindelijk bijna 100 miljoen dollar gekost. Het kersverse filmtalent Leslie Grace zou de hoofdrol gaan spelen in Batgirl, en Michael Keaton zou net als in de serie opnieuw de rol van Bruce Wayne en daarmee dus Batman gaan spelen. Zelfs J.K. Simmons was aan boord als Commissioner Gordon.

Het testpubliek was dus zonder dat ze het door hadden enorm bevoorrecht. Ze hebben een grote DC-film gezien die waarschijnlijk voor altijd in een kluis zal blijven liggen. Acteerwerk van grote namen dat nooit het daglicht zal zien.

Althans, als we niet opnieuw een Snyder Cut-gevalletje krijgen. Fans zullen ongetwijfeld een hashtag op Twitter starten om alsnog Batgirl 0p te eisen. Het probleem is echter dat je niet zomaar een film die al af is schrapt. De kans is helaas groot dat als je alsnog Batgirl op je bordje krijgt, dat je dan niet blij gaat zijn met wat je te zien krijgt…

It’s not you, it’s me

En Warner Bros. zelf? De studio benadrukt dat Leslie Grace en onze Belgische vrienden zich geen zorgen hoeven te maken. Een klassiek gevalletje “it’s not you, it’s me.”

ā€œDe beslissing om Batgirl niet uit te brengen weerspiegelt de strategische veranderingen van ons leiderschap met betrekking tot het DC-universum en HBO Max. Leslie Grace is een ongelooflijk getalenteerde acteur en deze beslissing zegt niks over haar prestaties. We zijn de filmmakers van Batgirl hun cast ontzettend dankbaar en we hopen in de nabije toekomst weer met iedereen samen te werkenā€, aldus een woordvoerder.

Fans vanĀ lost mediaĀ hebben er in ieder geval een project van jewelste bij.

De beste series op Disney+ in augustus: veel Marvel en Star Wars

HBO Max schrapt Batgirl film die af is
Batgirl in de comics (Afbeelding: DC)

The Wrap

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.