Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 24 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Release Playstation 6 duikt op in gelekt document Sony

Plottwist: in een gelekt document van Sony is de Playstation 6 opgedoken, inclusief het jaar waarin de console kan gaan verschijnen.

Tot voor kort was het nog praktisch onmogelijk om een Playstation 5 in huis te halen. Mede door het aanhoudende chiptekort was de vraag veel groter dan het aanbod. En dat terwijl het anno nu alweer twee jaar geleden is dat de opvolger van de Playstation 4 werd uitgebracht.

Playstation 5 Pro?

Mede dankzij een nieuwe chip lijkt de PS5 nu iets beter beschikbaar. Toch doen de eerste geruchten rondom een aankomende PS5 Pro of PS5 Slim al de ronde. Irritant misschien voor fans die al jaren op hun kans wachten om een Playstation 5 te kopen, maar ook vergeleken met de vorige consolegeneraties zou het geen gekke of te vroegeĀ move zijn van Sony.

Bovendien duurt het vele jaren om een console te ontwikkelen. Het is volstrekt logisch dat de Japanse fabrikant al lang is begonnen met het ontwikkelen van een upgrade voor de huidige Playstation.

Playstation 6 duikt op

Sterker nog, dat gaat nog een stap verder. In een gelekt document heeft Sony het namelijk al over de Playstation 6. Daaruit blijkt dat het bedrijf die console niet voor op zijn vroegst 2027 verwacht uit te gaan brengen.

Het deels gelakte document is onderdeel van een onderzoek van het Britse Competion and Markets Authority. De instantie doet onderzoek naar de plannen van Microsoft om Activision Blizzard over te nemen. Wordt Microsoft daarmee te machtig als het om gaming gaat?

Call of Duty is een beetje het kind van gescheiden ouders geworden in die discussie. De langlopendeĀ shooter-serie kun je altijd op zowel de nieuwste Xbox als Playstation spelen. Komt daar een einde aan met Microsoft als nieuwe papa van COD?

2027 en Call of Duty

In het gelekte document claimt Sony dat het in 2027 toegang tot de franchise verwacht te verliezen. Daarna komt het zinnetje dat opvalt: “Tegen de tijd dat we de nieuwe generatie van de Playstation-console hebben gelanceerd zouden we dan toegang hebben verloren tot Call of Duty en andere Activision-titels.”

Het is geen hogere wiskunde dat de Japanse fabrikant de Playstation 6 dus op zijn vroegst in 2027 verwacht uit te gaan brengen. Oftewel, je hebt als je nu de Playstation 5 koopt nog op zijn minst vijf jaar de nieuwste consolegeneratie in huis. Althans, aan de kant van Sony.

Dat geeft de PS5 een totaleĀ lifecycle van maar liefst zeven jaar, misschien zelfs langer. Ter vergelijking: de Playstation 4 kwam in 2013 uit en werd na exact zeven jaar vervangen door zijn opvolger. Ook de Playstation 3 kreeg zeven jaar om teĀ shinen.

Good guy Microsoft

Analisten en oplettende journalisten doken meteen op het nieuws. “Playstation 6 in 2028?” vroeg analist Piers Harding-Rolls op Twitter. In de tussentijd is Microsoft vooral deĀ good guy aan het spelen, in de hoop dat de overname van Activision door mag gaan.

De gigant heeft beweerd dat het Call of Duty graag langer dan 2027 op PlayStation wil houden. Vorige maand zei Xbox-baas Phil Spencer dat hij graag COD op Sony-platforms wilde blijven uitbrengen “zolang er een PlayStation is om op te lanceren.” Dat laatste klinkt dan weer een beetje onheilspellend, maar goed, het blijft keiharde business, zullen we maar zeggen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.