Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Regisseurs Avengers: Endgame komen met serie over crash FTX

We zitten nog maar aan het begin van de nasleep van de spectaculaire crash van cryptobeurs FTX. Het ene na het andere spraakmakende detail duikt op, met name rondom de oprichter van het bedrijf. Amazon en de Russo-broers zien hun kans al schoon.

Het zijn roerige tijden in cryptoland. Waar de één spreekt van een nucleaire cryptowinter, ziet de ander een bubbel die op een pijnlijke wijze aan het knappen is. Ach, het levert in ieder geval spectaculaire verhalen op.

Amazon gaat serie over FTX maken

Zo zitten we nog middenin de grootschalige crash van FTX, de failliete cryptobeurs van Sam Bankman-Fried. Weer zo’n jonge ondernemer, een wonderkind, waar iedereen in geloofde en die nog voor zijn dertigste miljardair wist te worden. Opnieuw: een interessant verhaal.

Dat heeft WeCrashed al bewezen. Dat is een dramaserie van Apple TV+ over de ondergang van WeWork, de opgeblazen startup van nog zo’n excentriek wonderkind: Adam Neumann.

Die serie smaakte naar meer, en dat ga je krijgen ook. De gevolgen van de FTX-crash zijn nog amper te overzien, maar Amazon heeft zijn kans al schoon gezien. Het bedrijf heeft al het groene licht gegeven voor een miniserie over FTX en Sam Bankman-Fried, ongetwijfeld in een poging om concurrenten af te troeven.

Sam Bank-Man Fried FTX Amazon serie Marvel
Sam Bank-Man Fried (Afbeelding: SAUL LOEB / AFP)

Marvel-regisseurs gaan aan de slag

Ook is het al bekend welke grote namen de aankomende serie gaan produceren: niemand minder dan Anthony en Joe Russo. De regisseurs achter meerdere Marvel-films, waaronder Avengers: Infinity War en Endgame. Recentelijk brachten ze het minder geslaagde The Gray Man uit voor Netflix.

Hun productiebedrijf, ABGO, gaat niet alleen de serie produceren. Naar verluidt overwegen de broers om allebei ook een aantal afleveringen van de miniserie te gaan regisseren. Verder heeft Amazon Dave Weil ingeschakeld. Hij was onder andere de showrunner achter Invasion, een scifi-serie op Apple TV+.

De uiteindelijke serie heeft nog geen naam, maar zal uit acht afleveringen bestaan en te streamen zijn op Prime Video. Over de cast is nog niks bekend, al melden insiders dat de Russo-broers meerdere Marvel-acteurs op het oog hebben. Dat geloven we meteen: Joe en Anthony hebben sinds hun Marvel-tijd voor vrijwel elk nieuw project opnieuw samengewerkt met een acteur uit één van hun superheldenfilms.

Waarom?

In een verklaring over de serie noemde Jennifer Salke, CEO van Amazon Studios, Weil en de Russo’s de ideale partners “om dit veelzijdige verhaal naar ons wereldwijde Prime Video-publiek te brengen”, en de Russo’s merkten op hoe de puinhoop bij FTX rijp is voor dramatisering.

“Het beslaat vele onderwerpen – beroemdheden, politiek, de academische wereld, technologie, criminaliteit, seks, drugs en de toekomst van moderne financiën”, aldus de Russo’s. “In het middelpunt van dit alles zit een uiterst mysterieuze figuur met complexe en potentieel gevaarlijke motivaties. We willen begrijpen waarom.”

Avengers: Endgame-regisseurs verlaten megaproject bij Netflix
Joe en Anthony Russo (Afbeelding: AFP / Valerie Macon

2023

Dat klinkt tof, laat maar komen Amazon! Naar verwachting zal de productie van de FTX-serie ergens in de lente van 2023 van start gaan. Nog even geduld hebben dus! Hopelijk is het stof tegen die tijd een beetje gaan liggen.

Nog even over de Russo-broers: ja, The Gray Man was een enorme tegenvaller, maar vergeet niet dat ze met hun productiebedrijf ook wat ons betreft de beste film van 2022 hebben afgeleverd. Daarover lees je meer in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.