Felix Decavel
Felix Decavel Crypto 9 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Crypto-miljardair zakt 94% en maakt grootse verlies ooit in één dag

Crypto-miljardair Sam Bankman-Fried moest maandag machteloos toekijken hoe zijn fortuin van bijna 16 miljard dollar zienderogen verdampte. Het kwijtspelen van 94 procent van zijn nettowaarde betekent het grootste vermogensverlies in een dag ooit voor een miljardair.

De amper dertigjarige crypto-koning is de oprichter van FTX, een handelsplatform voor cryptovaluta en een groeiende speler op de aandelenmarkt. Tot voor kort. Vanwege acute liquiditeitsproblemen kon de beurs niet langer garant staan voor de aan -en verkopen van tokens die er op het platform plaatsvinden. En grote rivaal Binance was er als de kippen bij om een duwtje in de rug te geven.

Eerst door het lozen van hun eigen FTX-munten (genaamd FTT), waardoor de waarde van het bedrijf nog verder kelderde. Vervolgens vond Binance-CEO, Changpeng ‘CZ’ Zhao, de tijd rijp om toe te slaan. Sam Bankman-Fried – of SBF voor de crypto-bro’s – had geen andere keuze dan het overnamebod te aanvaarden.

In één klap heeft hij daarmee 94 procent van zijn vermogen van 16 miljard verloren.

Wie is voormalig bitcoin-koning Sam Bankman-Fried?

Trouwe lezers zullen weten dat de goedwilse SBF de snelste miljardair in de geschiedenis is. Na af te studeren aan de elite-universiteit MIT met een diploma Natuurkunde en een minor Wiskunde begon hij zijn carrière op Wall Street als handelaar bij een vermogensbeheerder. Maar doordat hij gefrustreerd raakte over de ‘incompetente’ handelssystemen raakte hij gefascineerd door Bitcoin, Ethereum en andere crypto. Hij zag een kans om veel geld te verdienen en greep die.

Sam Bankman-Fried stichtte dan maar zijn eigen bedrijf, Alameda Research, specifiek gericht op het verhandelen van crypto-valuta. Vervolgens stak hij een deel van die gigantische opbrengsten in FTX als mede-oprichter. Tot aan de overname was zijn aandeel van 53 procent in het Bitcoin-handelsplatform 6,2 miljard dollar waard. Zijn meest kostbare bezit bleef Alameda echter, met een waarde van 7,4 miljard dollar. Maar daar lag het probleem.

sam bankman-fried, bitcoin
(Afbeelding: ANP)

Er werden altijd vragen gesteld over de verstrengeling van beide bedrijven en nu wordt ook duidelijk waarom. Alameda was één van de grootste investeerders in FTX maar kon plots de grote bedragen niet langer ophoesten die nodig waren om het handelsplatform voor cryptovaluta draaiende te houden. Zowel Alameda als FTX waren elk nog slechts één symbolische dollar waard tot Binance besloot de bedrijven over te nemen.

Het fortuin van Sam Bankman-Fried? Foetsie. Al heeft het voormalige crypto-wonderkind nog 987 miljoen dollar in het spaarpotje, slecht geslapen heeft hij zeker. Maar hij is niet alleen. Alle investeerders zouden hun geld kwijt zijn, waaronder een pensioenfonds voor leraren in Canada. Eerder dit jaar wou Bankman-Fried Elon Musk nog met 15 miljard dollar helpen om Twitter over te nemen, maar daar heeft de kersverse CEO van het social media-platform wijselijk voor bedankt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.