Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Games 5 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Sony wil met opmerkelijk plan einde maken aan PlayStation 5-tekort

Bij Sony weten ze momenteel niet of ze moeten huilen of lachen. Hun nieuwe console breekt alle verkooprecords, maar de cijfers hadden nog veel hoger kunnen zijn. Er is zoals je ongetwijfeld zult weten een enorm PlayStation 5-tekort. Sony loopt daardoor een enorme berg omzet mis, en daarom zitten ze te denken aan een opmerkelijke oplossing.

Bij de presentatie van het jaarverslag reageerde CFO Hiroki Totoki op de problemen rond de PlayStation 5. Zo geeft hij toe dat Sony inderdaad grote problemen heeft om te voldoen aan de enorme vraag. Totoki wijst ook aan waar het grote pijnpunt ligt, namelijk bij de halfgeleider (semiconductors). Dit zijn de materialen die gebruikt worden voor de productie van chips. Ook hier is een groot verschil in vraag en aanbod waardoor er een enorm tekort is aan verschillende chips.

Wordt de PlayStation 5 herontworpen?

De problemen liggen dus niet zozeer bij Sony zelf, maar bij hun leveranciers. Dat is lastig om op te lossen, maar Hiroki Totoki probeert toch wat te verzinnen. Tijdens de presentatie vraagt hij zich hardop af of er niet gekeken moet worden naar een alternatief, of dat misschien het ontwerp aangepast moet worden. Vooral dat laatste is opvallend en het is niet helemaal duidelijk wat de CFO hiermee bedoelt.

Bij het ontwerp denken we vaak meteen aan de buitenkant. Toch lijkt de kans erg klein dat we binnenkort een PlayStation 5 gaan krijgen die er anders uitziet. Het probleem zit immers niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant. Het is daarom aannemelijker dat Hiroki Totoki het heeft over het interne ontwerp. Denk aan de chips en printplaten die gebruikt worden. Mogelijk kunnen deze herontworpen worden zodat er minder schaarse materialen nodig zijn.

PS5-tekort blijft nog wel even

Mocht dit het idee zijn, dan gaat dat op de korte termijn waarschijnlijk weinig veranderen aan het PlayStation 5-tekort. Het herontwerpen van een console is niet iets wat je even doet en daarnaast zal ook het productieproces verbouwd moeten worden. Wat Hiroki Totoki ook van plan is, het gaat er waarschijnlijk dus niet voor zorgen dat de PlayStation 5 nog dit jaar gewoon in de winkels ligt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.