Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 5 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin vs. aandelen van Apple en Tesla: wat is stabieler?

De prijs van één Bitcoin kan in één dag honderden euro’s af- en toenemen. Dat maakt de cryptomunt enorm volatiel. Toch? Changpeng Zhao, de CEO van Binance, vindt het wel meevallen. Volgens hem is de Bitcoin minder volatiel dan aandelen van Apple en Tesla.

Eén van de grootste redenen om niet in Bitcoin te investeren? Dat is de volatiliteit van de cryptomunt, de (grote) schommelingen die bij de koers van de Bitcoin regelmatig voorkomen. Het kan zomaar voorkomen dat je jouw geld in rap tempo ziet verdampen, en daar moet je wel tegen kunnen.

Als je hiervan slapeloze nachten krijgt, is de cryptowereld waarschijnlijk niets voor jou. En als je in zo’n daling geen stalen ballen hebt en de munt in paniek verkoopt ook niet. HODL noemen cryptofans dit: hold on for dear life. Uiteindelijk zal de koers weer gaan klimmen, is de gedachte.

Is de koers van Bitcoin wel zo volatiel?

In een interview met Bloomberg deze week zegt Changpeng Zhao, de CEO van Binance (een cryptocurrency exchange), echter dat de Bitcoin helemaal niet zo volatiel is dan mensen vaak denken. Sterker nog, volgens hem is de Bitcoin minder volatiel dan aandelen van Apple, Tesla en andere bedrijven met dezelfde marktkapitalisatie. Marktkapitalisatie wordt ook wel market cap genoemd en is de totale waarde van de uitstaande aandelen van een bedrijf.

Schommelingen in de koers zie je overal terug in de beleggingswereld, zo beargumenteert de CEO van Binance. Je ziet dit niet exclusief in de cryptowereld. De grootste reden dat de Bitcoin zo volatiel is, zijn mensen die in de cryptomunt investeren zonder zich eerst in te lezen.

“Er zijn mensen die gewoon andere mensen volgen, zij volgen de kudde”, legt hij uit. “De kuddevolgers zijn minder betrokken. Elke keer als er negatief nieuws is, rennen ze weg. En elke keer als er positief nieuws is, haasten ze zich om geld te investeren. Zij veroorzaken de volatiliteit; niet de diehard fans die de cryptowereld echt begrijpen en er fan van zijn.”

Uitspraak Binance-CEO gefactcheckt

Hoe waar is zijn uitspraak nou? Is Bitcoin alsnog minder volatiel dan aandelen zoals Tesla en Apple? CoinTelegraph dook in de cijfers, en kwam erachter dat de volatiliteit van de cryptomunt inderdaad af is genomen sinds het begin van 2021. Maar als je de grafiek vergelijkt met de schommelingen van de aandelenkoersen van Tesla en Apple is daar de volatiliteit toch aanzienlijk lager.

Hoewel de uitspraak van Zhao dus misschien een beetje overdreven is, heeft hij wel een punt. Schommelingen van de koers horen erbij als je gaat beleggen. Als je weet hoe je ermee om moet gaan, hoeft dit niet erg te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.