Robert Kroes
Robert Kroes Investeren & Beleggen 5 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Achter de koersverwachting: Warren Buffett over beleggen in 2021

In de rubriek “achter de koersverwachting” nemen we je elke week mee in de wereld van beleggen. Met zo’n blik achter de schermen krijg je meer inzicht in beleggen en dat kan je wellicht helpen om zelf nauwkeuriger onderzoek te doen. Als we over beleggen praten is Warren Buffett één van de namen die vaak opdoemt.

‘The oracle of Omaha’ is één van de meest succesvolle beleggers ter wereld. Afgelopen zaterdag was zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Hier deelde hij een aantal waardevolle lessen over beleggen in 2021. Deze willen we je natuurlijk niet onthouden. Daarom deze week achter de koersverwachting een kijkje in de keuken van de meest succesvolle belegger ter wereld.

De grootmeester blikt vooruit

Warren Buffett staat aan het hoofd van de Berkshire Hathaway groep. Deze is met twee verschillende soorten aandelen vertegenwoordigd op de NYSE. Dit betekent dat ook een aandeelhoudersvergadering verplicht is. Zoals we in onze koersverwachting van afgelopen zaterdag zagen kunnen deze aandeelhoudersvergaderingen van invloed zijn op de beurskoers van aandelen.

Normaal gesproken zijn deze aandeelhoudersvergaderingen een feestje waar veel mensen naartoe komen. Het is een dagje uit en veel mensen kopen zelfs een aandeel om zo’n vergadering mee te kunnen maken. Uiteraard was dat dit jaar, net zoals alle publieksevenementen, anders door Covid 19. De aandeelhoudersvergadering was virtueel. Daarom kunnen we je de quotes van de man zelf laten horen. Aan het woord zijn de 90-jarige Warren Buffett zelf en zijn 97-jarige tweede man Charlie Mungur.

Warren Buffett over Robin Hood en beleggingsapps

Natuurlijk kon het schandaal rond de Robinhood-app niet onbesproken blijven. De heren waren bijzonder uitgesproken over de app. Zij zien het niet als illegaal en ook niet als immoreel, maar wel als onverantwoord. Zij hopen dan ook dat de app haar waarde verliest en beleggen weer snel traditioneler wordt.

Warren Buffett over Bitcoin en andere cryptomunten

Ook de Bitcoin en cryptomunten passeerden de revue. Buffett heeft als stelregel dat hij niet investeert in zaken die hij niet begrijpt. In het verleden heeft hij duidelijk gemaakt dat hij niet begrijpt hoe de Bitcoin waarde kan hebben en dat hij daarom niet investeert. Deze aandeelhoudersvergadering was hij echter iets stiller. Tweede man Charlie Munger compenseerde dat echter ruimschoots. Tegelijk ging men in op klimaatrisico’s.

Ook werden er andere bedrijven besproken.

Warren Buffett neemt Elon Musk op de hak

Er gaan al langer geruchten over wrijving tussen Elon Musk en het beleggingswonder. De kwinkslagen die tijdens de aandeelhoudersvergadering werden gemaakt zullen hier vast geen vrede brengen.

Meer lof was er voor een andere CEO.

Warren Buffett prijs Apple en Tim Cook

Er viel minder te lachen toen de heren hun licht over Apple en Tim Cook lieten schijnen. Het regende daar complimenten.

Uiteraard moesten op de aandeelhoudersvergadering ook de resultaten van het eigen beleggingsvehikel Berkshire Hathaway besproken worden.

Zo presteerden de beleggingen van Warren Buffett in 2021

In een kwartier durende toelichting besprak het beleggingswonder de resultaten van zijn eigen beleggingsfonds. Natuurlijk heeft zijn investeringsvehikel ook een website, al zal daar geen kostenpost voor in de jaarrekening zijn opgenomen.

Klaarblijkelijk waarderen de aandeelhouders het resultaat, want sinds de presentatie lopen de koersen van zowel de A- als de B- aandelen snel op.

3 Beleggingslessen van Warren Buffett

Natuurlijk kan zo’n aandeelhoudersvergadering niet voorbij gaan zonder dat de meesterbelegger een aantal beleggingslessen deelt.

Beleg voorzichtig

Uiteraard is de aandelenmarkt, net als veel andere financiële markten, gespannen en minder voorspelbaar door de Coronamaatregelen. Daarom adviseert de beleggingsgoeroe om voorzichtig te beleggen. Met name de S&P 500 is wat hem betreft populair.

Laat je niet in met nieuwe alternatieven, zoals SPAC’s

Zoals we al eerder zagen staan cryptomunten en beleggingsapps niet op het lijstje favorieten in Omaha. Datzelfde geldt voor SPACs. Ook deze nieuwe vorm van beleggen kan je wat Buffett betreft beter overslaan.

Natuurlijk is het bijzonder interessant om de lessen van zo’n goeroe te volgen. Daarom liet hij de oprichtster van beleggingsclub ‘Brown Girls do invest’ aan het woord. Zij deelden de lessen die zij van de oude meester geleerd heeft.

Leer van elkaar

In een kleine 5 minuten legt Bahiyah Shabazz in de pre-show uit wat zijn van de heren uit Omaha leerde over beleggen en hoe zij en haar leden daar hun voordeel mee doen.

Uiteraard valt er voor de echte liefhebber nog veel meer te leren. Daarom sluiten wij af met de volledige aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway.

Warren Buffett en de Berkshire Hathaway jaarvergadering 2021

De hele jaarvergadering inclusief pre-show duurde meer dan 5 uur. Voordat je begint adviseren we je dus eerst wat lekkers te nemen, pen en papier (of de laptop) klaar te houden en wat te drinken in te schenken. Daarna: riemen vast!

Ben jij benieuwd naar meer weetjes over beleggen door bekende influencers? Dan kun je natuurlijk onze special van vorige week nog eens lezen, waarin we de beleggingen van onze koninklijke familie bekeken.

Als je nog verder wilt kijken kun je je natuurlijk ook blindstaren op Grant Sabatier. In 5 jaar groeide hij van thuiswonende student in 7 stappen naar een succesvolle selfmade miljonair. Ben jij benieuwd hoe hij dat deed?

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.