Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 2 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Financieel onafhankelijk in 7 stappen: een self-made miljonair legt uit

Financieel onafhankelijk zijn geeft je de vrijheid om bepaalde keuzes te maken zonder je zorgen te hoeven maken over het geld. Zo kun je bijvoorbeeld minder werken of vervroegd met pensioen, zonder dat je je zorgen maakt niet meer in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Financiële onafhankelijkheid lijkt een onbereikbaar doel. Door het doel in kleinere fases op te delen, wordt duidelijk dat het wél mogelijk is.

Self-made miljonair en auteur van Financial Freedom Grant Sabatier wist in vijf jaar van thuiswonende en arme student te veranderen in iemand met een vermogen van meer dan een miljoen.

Financieel onafhankelijk worden in zeven fases

Sabatier kwam erachter dat je 7 fases door moet om financieel onafhankelijk te worden. In welke fase bevind jij je nu?

Fase 1: Duidelijkheid

Je leeft van salaris naar salaris, durft eigenlijk niet zo goed op je bankrekening te kijken en hebt misschien zelfs wel schulden. Maar het is wel fase 1 op weg naar financiële onafhankelijkheid, dus er knaagt iets. Dit kan anders. Dit moet anders. Misschien heb je zelfs al eens van financieel onafhankelijk worden gehoord, maar je hebt geen idee hoe je daar komt.

Volgens Sabatier zoek je in deze fase daarom voornamelijk uit waar je geld momenteel heen gaat. “Je moet uitzoeken waar je bent, voordat je komt waar je wilt zijn”, zegt Sabatier. Dit doe je door bijvoorbeeld een overzicht te maken van je uitgaven en inkomsten. Zo zie je in één oogopslag waar je kunt bezuinigen en welke ongebruikte abonnementen stopgezet kunnen worden.

Fase 2: Zelfvoorziening

Als je financiële vrijheid wil, zal je in staat moeten zijn om voor jezelf te zorgen. Er moet genoeg binnenkomen om essentiële zaken als eten en huur te kunnen betalen. Je bent in deze fase niet meer afhankelijk van anderen.

Fase 3: Ademruimte

In deze fase heb je een beetje gespaard, ongeveer zo’n zes maanden aan levensonderhoud. Dat zorgt ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te ademen in tijden van nood. Eén op de zeven Nederlanders heeft in geval van financiële nood geen beschikking over een buffer van 2.000 euro. De helft heeft zelfs geen 500 euro.

Fase 4: Stabiliteit

Je hebt het sparen door en bent misschien zelfs aan het kijken naar andere inkomstenbronnen. Misschien ben je wel kleiner gaan wonen of heb je jouw auto weggedaan. Een onderdeel van financieel onafhankelijk worden is dat je beneden je stand gaat leven om zo meer te kunnen sparen. In deze fase heb je een jaar aan levensonderhoud gespaard. Als je nu bijvoorbeeld je baan zou verliezen, zou je nog een jaar comfortabel kunnen leven.

Fase 5: Flexibiliteit

Gefeliciteerd, je bent bij de laatste spaarfase beland. Deze fase biedt flexibiliteit. Hoewel het sparen van een jaar aan levensonderhoud je beschermt tegen onvoorziene noodsituaties, heb je in deze fase alweer twee jaar aan levensonderhoud gespaard. Dat betekent: de flexibiliteit om te leven zoals je wil.

Als je in deze fase hebt belandt, snap je ook hoe je het best kunt sparen en besparen en zal het alleen maar harder gaan.

Fase 6: Financieel onafhankelijk

Je hebt nu genoeg geld om de rest van je leven te volbrengen. Volgens Sabatier zijn er twee manieren om dit te bereiken. “Nummer 1, je hebt bijvoorbeeld een miljoen gespaard en kan leven van je beleggingen. Of nummer 2, je investeert in inkomstenbronnen als onroerend goed en krijgt daar je hele leven een constante stroom aan inkomsten uit.”

Fase 7: Overvloedige rijkdom

Op dit punt heb je meer geld dan je ooit nodig zal hebben. In deze fase denk je na over wat je met het geld kan doen. Schenken aan goede doelen bijvoorbeeld of een goede basis leggen voor je kinderen en kleinkinderen.

Jezelf door deze fases werken klinkt misschien onmogelijk als je nog in één van de eerste fases bent. En ja, het zal niet van de één op de andere dag gebeuren. Maar voor elke fase die je doorkomt neemt je stress af en nemen je opties toe. Zelfs als je niet financieel onafhankelijk zal worden, zal elke fase je financieel vrijer maken.

Voor de mensen die financieel onafhankelijk worden niet voor mogelijk houden, geven we nog even deze quote van Arthur C. Clarke mee:

“Every revolutionary idea seems to evoke three stages of reaction. They may be summed up by the phrases:

  1. It’s completely impossible.
  2. It’s possible, but it’s not worth doing.
  3. I said it was a good idea all along.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Financieel onafhankelijk in 7 stappen: een self-made miljonair legt uit
Sluiten