Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 5 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Colosseum in Rome krijgt peperdure facelift met ‘Gladiator view’

Vorig jaar kondigde de regering van Italië aan dat de vloer van het Colosseum in Rome wordt gerenoveerd. Ingenieurs en architecten leveren massaal een plan aan. Nu is de winnaar onthuld door de Italiaanse minister van Cultuur.

Het Amphitheatrum Flavium, beter bekend als het Colosseum, is in de eerste 1e eeuw na Christus gebouwd en was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Naast verbazingwekkende schouwspelen als dierengevechten, vonden er volgens de overlevering vooral veel gladiatorengevechten plaats. Dankzij de renovatie ervaar je straks hoe het was om als een gladiator middenin de arena te staan.

‘Gladiator view’ in het Colosseum in Rome

Iedereen die het Colosseum in Rome weleens heeft bezocht, herkent de ondergrondse kamers in het midden. De vloer is ooit door archeologen verwijderd, om een beter zicht te krijgen op het labyrint van kamers en gangen dat onder de arena lag, maar werd nooit volledig vervangen. Daar komt vanaf 2023 verandering in.

Het winnende ontwerp komt van ingenieursbureau Milan Ingegneria, dat de eer heeft om de vloer met een oppervlakte van 9.845 vierkante meter te maken. Het project kost 18,5 miljoen euro. “Bezoekers kunnen nu overal lopen en op dezelfde manier het Colosseum in Rome bezoeken zoals mensen dat tot het einde van de 19e eeuw konden”, zegt de Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini, die het plan heeft onthuld, tegen Reuters.

High-tech vloer

Het houten platform bestaat uit duizenden latten, die gedraaid kunnen worden om natuurlijk licht te brengen in de ondergrondse kamers. Deze kamers huisvesten ooit de gladiatoren en dieren voor hun dodelijke strijd. De nieuwe vloer in het Colosseum in Rome wordt gemaakt van Accoya, duurzaam geproduceerd hout met een lage CO2-voetafdruk.

De vloer is zo ontworpen, dat hij geen schade brengt aan de eeuwenoude archeologische schat. “Over dertig, vijftig of honderd jaar is het weer mogelijk om het monument te herstellen zoals het nu is”, aldus Massimiliano Milan van Milan Ingegneria tegen CNN. In 2023 gaat de renovatie van start.

Zelf het Colosseum in Rome nabouwen? Check dan de grootste LEGO-set ooit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.