Redactie
Redactie Uncategorized 18 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

9 manieren om orde te scheppen in WhatsApp-groepen

WhatsApp-groepen zijn een handige toevoeging aan de chat-app, maar soms kun je er ook gek van worden. Als je oma wéér iedereen een goede nacht wenst, vrienden data-slurpende bestanden blijven sturen of wanneer één persoon weigert te reageren op een algemene vraag. Gelukkig kun je binnen WhatsApp het een en ander instellen waardoor groepen een stuk beter verteerbaar worden.  

1. Weet wanneer je bericht is gelezen

In groepchats blijven de berichtjes een grijs vinkje houden, ook als ze wel zijn gelezen. Wanneer weet je of jouw bericht gelezen is? Simpel: hou op Android een bericht ingedrukt dat je hebt verzonden en selecteer ‘info’ of tik op iOS simpelweg naar links op het bericht waar je de details wil hebben. Het laat zien aan wie het bericht is geleverd, wie het heeft gelezen en wanneer.

2. Niet gestoord worden

Groepen zijn leuk, maar het is minder aangenaam als je constant gestoord wordt door de stroom aan nieuwe berichten. Gelukkig biedt WhatsApp de mogelijkheid om WhatsApp-groepen te kunnen dempen, waardoor je geen notificaties meer ontvangt. Hoe: Tik op de groepschat naar keuze en vervolgens op de naam om ‘Groepsinfo’ te openen, waar je de optie kunt vinden om de chat voor acht uur, een week of een jaar te dempen.

3. Hetzelfde bericht naar iedereen versturen

Wil je iedereen een uitnodiging sturen, maar dit niet binnen een groep doen? Stuur dan naar alle geselecteerde personen hetzelfde bericht, waardoor het net lijkt alsof je iedereen apart benadert. Hoe: In de linkerbovenhoek van je WhatsApp Chats-venster, net onder de zoekbalk, zie je een verzendlijst. Tik erop voor de optie om een ​​nieuwe lijst met contactpersonen aan te maken waar je het bericht naar toe wil verzenden. Stel je bericht op en verzenden maar.

4. WhatsApp-groepen herkennen aan het geluid

Als je in veel WhatsApp-groepen actief bent, zul je ondertussen wel weten dat niet elke groep even interessant is. Door aan elke groep een aparte ringtone te koppelen, kun je makkelijker de belangrijkste groepen identificeren met behulp van het geluid. Dit werkt niet alleen voor groepen, ook individuele chats kun je zo herkenbaar maken. Hoe: ga naar de belangrijke groepchats, tik op de naam om Groepsinfo te openen en selecteer vervolgens ‘aangepaste meldingen’. Daar kun je de ringtone selecteren. Zorg voor een zeer herkenbare tune en je mist nooit meer die belangrijke chats.

5. Bestanden downloaden via wifi

Vooral het downloaden van bestanden, apps, video’s en afbeeldingen kan extra veel dataverkeer genereren. Je kunt voorkomen dat je databundel snel opraakt door je instellingen aan te passen. Op die manier zal je toestel enkel bestanden downloaden indien je gebruik maakt van een wifi-connectie.

Hoe: ga op je iOS-toestel naar Instellingen> Gegevens- en opslaggebruik en pas de instellingen aan voor hoe je de ontvangen media wil downloaden. Kies Wi-Fi als je het data-abonnement  niet wil overbelasten. Als alternatief kun je downloads handmatig activeren door Auto-Download naar ‘Nooit’ in te stellen. Je kunt ook een hoop ellende voorkomen, bijvoorbeeld dat je af en toe je camera moet opschonen door ‘Save To Camera Roll’ in het menu van de chats aan te passen. Voor Android volg je de volgende stappen: Ga naar Instellingen > Netwerk en internet > Datagebruik > Gebruik van mobiele data. Het beperken van achtergronddata kun je per app instellen.

6. WhatsApp-groepen vastzetten

Als er één groepschat is die je vaker dan andere groepen gebruikt, kun je zorgen dat ‘ie altijd bovenaan de lijst staat door ‘m vast te zetten. Hoe: Zoek in het hoofdmenu ‘Chat’ de groep die je wil vastzetten en sleep ‘m op iOS naar rechts; op Android druk je het gewoon lang in en vervolgens klik je op het pinpictogram bovenaan. Op die manier hoef je nooit door al je WhatsApp-groepen te bladeren om net die ene groep te vinden. Lees ook ons artikel: ‘Bescherm je privacy in WhatsApp met deze handige hacks’.

7. Vanuit WhatsApp-groepen een privé-bericht versturen

Tijdens een groepschat even snel een andere deelnemer een privé-bericht sturen? Handig! Hoe: hou een bericht van de gesprekspartner met wie je een privégesprek wil starten lang vast en selecteer de optie ‘Bericht xxxx’. Dit zal de vorige chat openen, of een nieuwe chatscherm laden als je niet eerder privé hebt gechat.

8. Chaos overzichtelijk maken

WhatsApp-groepen kunnen erg functioneel zijn, het wordt wat minder interessant als je de berichten goed wil volgen als er honderd groepsleden zijn die allemaal berichten versturen. Probeer dan maar eens orde te scheppen in de chaos. De beste oplossing is de mogelijkheid om het versturen van berichten exclusief toe te wijzen aan de beheerders. Hoe: open ‘Groepsinfo’, tik op Groepsinstellingen> Berichten verzenden en selecteer ‘Alleen beheerders’.

9. Citaten gebruiken

De meesten gebruiken de quotes inmiddels. Een handige functie, vooral als er in één chat meerdere onderwerpen voorbij komen. Hoe: op iOS veeg je eenvoudigweg rechts over het bericht waarop je wil reageren. Op je Android-toestel klik je op het bericht dat je wil gebruiken als quote en je houdt dit ingedrukt tot de kleur van de tekstregel wijzigt. Klik vervolgens op ‘beantwoorden’.  In beide gevallen wordt het geciteerde bericht weergegeven in een voorbeeld boven het tekstinvoervak.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.