Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 29 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit salaris verdien je als reisleider op vakantie, zonder diploma

Calimera is goeiemorgen, calinichta is goeienacht
Klapso dat is huilen, jeljo dat is een lach

Er worden momenteel veel reisleiders gezocht. In één van de vacatures vindt men het een pre als je Grieks spreekt. Het is echter geen keiharde eis, dus een paar keer Bassie en Adriaan terugkijken is vast genoeg.

Veel vacatures vrij als reisleider zonder diploma

Verrassend genoeg staan er op dit moment een heleboel vacatures als reisleider open. In dit artikel bekijken we de eisen (die zijn laag) en de verdiensten (meestal ook laag). Maar goed, als je daarvoor een maand of drie ook zelf verkapt vakantie kunt vieren…

Manners duikt in alle ins en outs van een baan als reisleider, zonder benodigd diploma! Wel avontuurlijk ingesteld, maar geen zin om maandenlang naar het buitenland te gaan? Check dan het salaris en de vacatures als vogelspotter. Ook geen diploma voor nodig!

De functie-eisen als reisleider bij verschillende vacatures

We vinden vacatures voor de functie van reisleider bij grote reisorganisaties als Tui, maar ook kleinere werkgevers als Maximal Reizen en Ross Holidays.

We gaan ze alle drie af. Allereerst de vacature van Ross Holidays, hier refereerden we namelijk al aan. Voor deze functie mag je zeven maanden lang naar Griekenland. Hier help je vakantiegangers met het betreden van hun vakantiewoning en fungeer je als tussenpersoon bij autoverhuurders, gidsen en accommodatie-eigenaren. Hiervoor is het handig als je een beetje Grieks spreekt, maar een liefde voor Griekenland en een goede beheersing van Nederlands en Engels is ook afdoende.

Bij Maximal Reizen zoeken ze specifiek reisleiders die meegaan met busreizen naar Europese festivals, zoals MELT en Sziget. Hiervoor is het handig als je extravert, proactief en het type voor feestjes bent. 

TUI zoekt reisleiders voor populaire bestemmingen in Spanje, Kroatië, Griekenland en Cyprus. Hier kun je ingezet worden voor allerlei vakanties, bijvoorbeeld yoga-, fiets- en wandelvakanties, maar het zou ook kunnen dat je meegaat met een cruise!

Het salaris als reisleider

Voor het salaris maken we opnieuw een rondje langs de reisbureaus. Ross Holidays rept geen woord over de hoogte van het salaris. Als we ze opbellen weet niemand die beschikbaar is er iets over en als we ze mailen krijgen we geen reactie. Zodra we iets horen, voegen we het alsnog in dit artikel toe. 

Maximal Reizen geeft een vrij brede salarisindicatie van 2.750 euro tot 3.750 euro bruto per maand, hetgeen ook in het slechtste geval een prima salaris is!

Tot slot TUI. Zij noemen een netto salaris tussen 775 euro tot 930 euro per maand. Dit is exclusief een commissie die ze inschatten op een gemiddelde tussen 400 en 500 euro bruto per maand, maar die volgens de vacaturetekst ‘geen bovengrens’ heeft. Wat ervoor nodig is om nog meer binnen te harken, blijft in nevelen gehuld. 

reisleider tui vacature salaris
Als reisleider bij TUI krijg je ook een mooi uniform aangemeten. (Afbeelding: TUI)

Bij elkaar opgeteld komen we uit op een salaris van 1200 euro netto per maand. Een stuk minder dan het minimumloon in Nederland dus (dat ligt op 2000 euro bruto per maand voor 36 uur), maar een belangrijke kanttekening is dat TUI je accommodatie betaalt, mét slaapkamer voor jezelf. Gezien de huizenhoge woonlasten in Nederland, kan dit karige salaris bij TUI uiteindelijk al met al tóch gunstig uitvallen.

Rest alleen nog een belangrijke voorbereiding voor je sollicitatie als reisleider in Griekenland!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.