Redactie
Redactie Hebbedingen 24 jul 2018

12 ‘onbekende’ WhatsApp-hacks waardoor je slimmer kunt chatten

WhatsApp heeft een ruime een miljard gebruikers per dag. Wat begon als een simpele chat-app is ontwikkeld tot een belangrijk communicatiemiddel, met allerlei handige functies. Hieronder lichten we dertien ‘hacks’ uit waardoor je WhatsApp slimmer kunt gebruiken.

1. Contacten ranken

Niet ieder contact in je lijst is even belangrijk. WhatsApp biedt je daarom de mogelijkheid om je contacten te rangschikken. Ga naar Instellingen> Gebruik van gegevens en opslag> Opslaggebruik en je ziet een lijst met de belangrijkste groepen en contactpersonen gerangschikt op basis van de gegevens die WhatsApp over hen heeft uitgegeven.

2. Locatie delen

Het sturen van je actuele positie op de kaart is een bijzonder aangename functie binnen WhatsApp. Hoe: Klik in iOS op het plusteken links van het chatvak en kies ‘Locatie’. Ga op je Android-toestel naar het menu ‘toevoegen’ en kies op dezelfde manier voor ‘Locatie’.

3. Laat Siri of Google Assistant het werk doen

In bepaalde situaties kan het handig zijn om je handen vrij te houden, maar je wil wel een WhatsApp versturen? Dankzij Voice Assistants Siri op iOS en Google Assistant op Android is dat gewoon mogelijk. Roep “Hey Siri” of “OK Google”, en zeg “stuur een WhatsApp naar Noah”, waarna je het bericht kunt dicteren aan je telefoon.

4. Hetzelfde bericht naar verschillende mensen

Wél verschillende mensen op de hoogte brengen, maar geen groep willen aanmaken? Stuur simpelweg een bericht naar een lijst aan mensen, zonder dat ze van elkaar weten dat ze hetzelfde bericht hebben gekregen. Hoe: In de linkerbovenhoek van je WhatsApp Chats-venster, net onder de zoekbalk, zie je een verzendlijst. Tik erop om een ​​nieuwe lijst met contactpersonen aan te maken waar je het bericht naar toe wil verzenden. Stel je bericht op en verzenden maar.

5. Chathistorie opslaan

WhatsApp biedt de mogelijkheid om je volledige chatgeschiedenis het op te slaan in de cloud. Hoe: iPhone-gebruikers krijgen de mogelijkheid om hun chatgeschiedenis automatisch te koppelen aan hun iCloud-account. Je kunt een dagelijks, wekelijks of maandelijks schema’s instellen en ervoor kiezen om een back-up te maken met of zonder video’s. Ga naar Instellingen> Chats> Chatback-up om je voorkeuren hiervoor in te stellen.

Voor Android-toestellen in de procedure nagenoeg gelijk. Ga naar Instellingen> Chats en gesprekken> Chatback-up. Hier kun je een automatische Google Drive-back-up instellen. De volgende keer dat je WhatsApp opnieuw installeert, kun je eenvoudig de backup-optie van Google Drive selecteren in het instellingsscherm om al je berichten direct vanuit de cloud op het apparaat importeren.

6. Specifieke berichten markeren

Whatsapp stelt je in staat om bepaalde berichten te markeren zodat je deze eenvoudig terug kunt vinden. Handig als je een bepaald bericht wil ‘onthouden’ voor latere momenten. Hoe: op iOS houd je een bericht lang ingedrukt en tik je op het sterpictogram om het bericht te markeren. Om het opnieuw te vinden, hoef je alleen maar op de naam van de chat te tikken en op ‘Berichten met ste’r te tikken om alle berichten te zien die je hebt gemarkeerd.

Houd in Android het bericht lang vast en klik vervolgens op het sterpictogram boven aan het scherm. Als je jouw berichten met ster wil vinden, tik je in de rechterbovenhoek op het pictogram met de drie stippen en ga je naar ‘Berichten met Ster’. Je kunt de conversatiecontext ook bekijken door op de pijl naast het bericht (iOS) te tikken terwijl je op het bericht zelf tikt (Android).

7. Afspraken direct in je agenda zetten

Ook afspraken kun je inplannen met behulp van WhatsApp. Wanneer iemand een datum in een WhatsApp-bericht vermeldt, wordt deze automatisch onderstreept en in het blauw gemarkeerd. Tik op het gemarkeerde deel en krijg de mogelijkheid om onmiddellijk een evenement op die datum in je agenda te maken. Deze functie kan ook woorden herkennen als ‘vandaag’ en ‘morgen’ en is je vast weleens opgevallen tijdens het chatten.

8. WhatsApp groepen ranken

Gebruik je een bepaalde groepschat vaker dan andere, zet ‘m dan bovenaan de lijst met chats vast. Hoe: Zoek in het hoofdmenu ‘Chat’ de groep die je wil vastzetten en sleep deze op iOS naar rechts; op Android druk je het venster lang in en vervolgens klik je op het pinpictogram bovenaan. Op die manier hoef je nooit door een heel scala aan WhatsApp groepen te bladeren om net die ene groep te vinden.

9. Berichten op ‘ongelezen’ zetten

Vergeet je berichten weleens te beantwoorden? Door ze te markeren als ‘onbeantwoord’ weet je exact welke berichten je hebt overgeslagen. Hoe: in iOS veeg je gewoon een van je chats naar rechts (zoals je doet om ze vast te pinnen) zodat er een blauwe stip naast verschijnt. De volgende keer dat je het bericht opent, verdwijnt het of je kunt het proces herhalen om het ongedaan te maken. Android-gebruikers kunnen hetzelfde bereiken door lang op een chat te drukken en vervolgens ‘Markeren als Ongelezen’ te selecteren in het menu rechtsboven.

10. Vanuit een WhatsApp groep een prive-bericht versturen

Tijdens een groepschat even snel een andere deelnemer een privé-bericht sturen? Superhandig! Hoe: houd een bericht van de gesprekspartner met wie je een privégesprek wil starten lang vast en selecteer de optie ‘Bericht xxxx’. Dit zal de vorige chat openen, of een nieuwe chatscherm laden als je niet eerder privé hebt gechat.

11. berichten voor laten lezen

Deze optie werkt vooralsnog alleen op iOS toestellen. Heb je jouw handen vol of geniet je van een lui moment, vraag dan of Siri je laatste bericht voor wil lezen. Hoe: zeg “Hey Siri, lees mijn laatste Whatsapp-bericht”. De voorwaarde is wel dat je telefoon ontgrendeld moet zijn en Apple moet toestemming hebben om je WhatsApp-gegevens te kunnen lezen. Wel nog een beetje omslachtig dus. Je kan Siri ook gebruiken om een antwoord te laten versturen, zie punt 3.

12. Berichten zoeken

Wil je een specifiek deel uit een chat terugvinden? Laat het scrollen dan achterwegen en gebruik de zoekfunctie. Hoe: boven aan je lijst met WhatsApp-chats zie je een zoekbalk. Kies een specifiek woord of zinsnede en WhatsApp toont je de resultaten. Klik in iOS op de naam> chat zoeken en selecteer in Android de drie stippen> zoeken.

Meer WhatsApp? Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
12 ‘onbekende’ WhatsApp-hacks waardoor je slimmer kunt chatten
Sluiten