Coen Grutters
Coen Grutters Samenleving 28 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Vuurwerkverkoop gestart: simpel trucje om beste cakes te vinden

De verkoop van vuurwerk is vandaag van start gegaan. Met deze handige vuistregel zorg je dat je het meeste waar krijgt voor je geld.

De vuurwerkverkoop begint dagje eerder dan normaal, omdat Oudjaarsdag op een zondag valt en daardoor niet meetelt als verkoopdag.

Strengere regels omtrent vuurwerk

Je kunt dus vanaf vandaag al beginnen het inslaan van de mooiste cakes en… tja, was het eigenlijk wel. De afgelopen jaren zijn de regels omtrent vuurwerk nog strenger geworden in Nederland, waardoor je vuurpijlen, singleshots en knalvuurwerk niet meer mag afsteken.

Vuurwerk verkoop vuurwerkverkoop 2023 potten beste cakes cake comound box
(Afbeelding: ANP)

Siervuurwerk zoals cakes mogen nog wel. Wel geldt er net als voorgaande jaren een 500 gram-kruitlimiet voor cakes. Dezelfde limiet geldt ook voor Duitse en Belgische cakes en deze zijn dan ook niet mooier, harder of beter. Wel is vuurwerk van onze buurlanden goedkoper, maar dat komt omdat buitenlandse verkopers veel minder hoge transport- en opslagkosten hebben. Zo ligt vuurwerk in Duitsland gewoon in de supermarktschappen.

Trucje om de beste cakes te vinden

Een vuurwerkcake mag dus maximaal 500 gram kruit bevatten. Deze limiet is te omzeilen met zogeheten compoundboxen, dozen waarin een reeks cakes met elkaar wordt verbonden. Eigenlijk een complete vuurwerkshow in één doos.

Vuurwerk verkoop vuurwerkverkoop 2023 potten beste cakes cake comound box
(Afbeelding: ANP)

Maar hoe weet je welk vuurwerk je het meest waar geeft voor je geld? Simpel, daarvoor kijk je naar de hoeveelheid kruit in een cake en dat deel je door het aantal schoten. Een cake met 500 gram en 200 schoten is immers minder indrukwekkend dan een cake die dezelfde hoeveelheid kruit verdeeld over slechts 40 schoten.

Limiet

Uiteraard zou een 10-schots cake met 500 gram een beetje te extreem zijn. De maximale kruithoeveelheid per schot is dan ook beperkt tot 15 gram. Als er ook een zogeheten mine (effect waarbij kleurrijke vonken mee omhoog vliegen, maar niet exploderen) verwerkt zit in een schot, wordt de limiet opgerekt tot 25 gram.

Weinig schoten en veel kruit, dat is de vuistregel om dit jaar de show te stelen in je straat. Zorg wel dat je je vuurwerk veilig afsteekt, want de kans op oogletsel is vele malen groter dan de kans dat de oudejaarstrekking wint.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.