Coen Grutters
Coen Grutters Investeren & Beleggen 28 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Het opvallende koersverloop van Ajax-aandelen in 2023

Ajax heeft een dramatisch jaar achter de rug. Gek genoeg is dat niet terug te zien in de koers van het aandeel.

Voor Ajacieden is 2023 een jaar om snel te vergeten. Zo’n beetje alles lijkt mis te gaan. Zo heeft de Amsterdamse voetbalclub voor tientallen miljoenen aan aankopen gedaan (terwijl de club ook Ziyech had kunnen kopen). Daarnaast zijn de technisch directeur én trainer ontslagen, en ook Edwin van der Sar stopte eerder dit jaar als algemeen directeur.

Koers Ajax-aandelen oogt minder triest

Op dit moment staat de Amsterdamse ploeg vijfde in de Eredivisie. PSV heeft als leider in het kampioenschap bijna twee keer zoveel punten. Bedroevend voor een grootse club als Ajax, maar nog altijd beter dan de laatste plaats waar de club het eerder nog mee moest doen.

Opvallend genoeg oogt de koers van Ajax minder ellendig. Op moment van schrijven worden aandelen van de voetbalclub verhandeld voor precies 10 euro. Een daling van slechts 7 procent sinds het begin van dit barslechte jaar.

Flink gedaald sinds de piek

Toch is het koersverloop van Ajax slechter dan het hier lijkt, zo meent onafhankelijk aandelenanalist Niels Koerts. “Allereerst is het belangrijk om te weten dat het voornamelijk particulieren zijn die in Ajax-aandelen handelen, waardoor je al gauw vreemde koersuitslagen kunt krijgen”, legt hij uit.

“De koersdaling dit jaar mag dan meevallen, maar sinds de koerstop in 2019, is het aandeel ruim gehalveerd”, voegt de beleggingsexpert toe. Dat jaar speelde Ajax de halve finale in de Champions League tegen Tottenham Hotspur en piekte de koers. De Amsterdammers verloren in de laatste seconden, waarna de koers onderuit ging.

Slechte belegging

Beleggen is een langetermijnspel. Toch was je als belegger ook op de lange termijn bij de Johan Cruijff ArenA niet aan het juiste adres. “Sinds het beursdebuut van de Amsterdamse club eind jaren negentig is de koers van Ajax-aandelen gedaald. Oftewel: in 25 jaar heb je niets verdiend”, vertelt Koerts. Daarnaast keert de club amper dividend uit. “Alleen in absolute topjaren wordt er een beetje van de verdiensten met aandeelhouders gedeeld.”

Het salaris en de forse bonus van Maurits Hendriks bij Ajax

Op de vraag of het slim is te beleggen in aandelen van voetbalclubs kan Koerts kort zijn: “Nee.” Reden van de beursnotering is dat Ajax op die manier eenvoudiger kapitaal kan ophalen. “Als aandeelhouder van een voetbalclub ben je slechts een pinautomaat” grapt de econoom. Geld gaat altijd naar nieuwe spelers, komt niet bij aandeelhouders terecht. “De meeste beursgenoteerde ondernemingen willen financieel scoren, Ajax enkel op het veld”, vertelt Koerts. Helaas lukte dat in 2023 ook niet al te best.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.