Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Christopher Nolan dropt nucleaire eerste trailer voor Oppenheimer

Universal heeft een eerste trailer uitgebracht voor Oppenheimer, het nieuwste wapenfeit van Christopher Nolan. De biografische film zit boordevol grote namen, waaronder Peaky Blinders-ster Cillian Murphy.

De beschermheer van de bioscoopervaring is terug: Christopher Nolan.

Christopher Nolan is terug

Toen andere studio’s tijdens de pandemie hun films op streamingdiensten dumpten, stond de 51-jarige regisseur erop dat Tenet in de bioscoop uit zou komen.

Anno 2022 zijn alle bioscopen gelukkig gewoon weer open. Daar gaat Nolan zelf pas in 2023 van profiteren, want dan komt Oppenheimer uit.

Oppenheimer: vader van de atoombom

Zijn nieuwste wapenfeit, een biopic over J. Robert Oppenheimer.

Oftewel, de vader van de atoombom, zoals de natuurkundige vaak genoemd wordt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij wetenschappelijk directeur van het Manhattanproject, een initiatief dat tot de eerste kernwapens leidde.

Nolan heeft ook dit keer niet alleen de regie in handen, maar schreef zelf ook het script voor Oppenheimer. Daarvoor baseerde hij zich op American Prometheus, een biografie van Oppenheimer, geschreven door Kai Bird en Martin J. Sherwin. Dan weet je weer wat je kunt lezen terwijl je op de filmversie wacht.

Nieuwe studio, nieuwe kansen

Die komt namelijk pas op 21 juli 2023. Dat duurt nog bijna een volledig jaar, maar Universal heeft de marketingmachine nu al aangezet. Onlangs kregen we al een eerste dramatische poster te zien, en nu is het tijd voor de eerste officiële trailer. Ja, Universal. Na twee decennia bij Warner Bros., de studio die Christopher Nolan onder andere een zak geld gaf om zijn Dark Knight-trilogie te maken, is de regisseur vertrokken naar een grote concurrent.

Die stap zette Nolan vanwege zijn ontevredenheid over hoe Warner Bros. met films omging tijdens de pandemie. Een flinke lading werd direct op HBO Max gedumpt, de streamingdienst van de studio, en skipte dus de bioscoop. Een beslissing waar Nolan furieus over was, zoals hij treffend uitlegde in een brief aan de studio, die je in dit artikel kunt lezen.

100 miljoen dollar en sterrencast

Maar goed, terug naar Oppenheimer. Universal heeft 100 miljoen dollar aan budget voor de film gereserveerd, en daar kun je nu de eerste resultaten van bewonderen. De biopic is nu namelijk voorzien van een eerste trailer. Cillian Murphy, een Nolan-favoriet, speelt J. Robert Oppenheimer. Verder bestaat de cast uit een haast absurd aantal grote namen. Komt ie: onder andere Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek, Matthew Modine, Alden Ehrenreich, Kenneth Branagh en Gary Oldman hebben een rol in de film. Niet de minsten!

Opvallende trailer

De opnames van de ‘nucleaire’ blockbuster begonnen afgelopen januari in New Mexico, en werden in mei afgerond. De resulterende eerste trailer maakt direct duidelijk dat Nolan dit keer voor een ander visueel palet gaat. Door de ontploffing van een atoombom vurig gekleurd in beeld te brengen en de rest in zwart-wit, krijg je een contrast dat ongetwijfeld een flinke impact gaat maken in de bioscoop. Verder is het een typische teaser-trailer, want we krijgen amper wat te zien. Ach, het komende jaar gaan we ongetwijfeld overspoeld worden met meer trailers. Universal heeft immers een wapenfeit van jewelste in handen, en dat ga je merken ook.

Oppenheimer komt uit op 21 juli 2023.

Dit zijn de top 10 beste oorlogsfilms op Netflix (met IMDb-score)

Christopher Nolan dropt nucleaire eerste trailer voor Oppenheimer
💥 (Afbeelding: Universal)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.