Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: Rotten Tomatoes’ nieuwe beste film aller tijden

Rotten Tomatoes is de place to be als je wilt weten of een film goed is. Daar worden namelijk alle recensies van critici en recensenten verzameld, met overzichtelijke totaalscores en een samengevatte consensus als resultaat. Ook vind je er de gemiddelde scores van consumenten zoals jij en ik, met als resultaat overzichten van de beste films aller tijden. Iets waar Netflix slim op inspeelt.

Een score van 100 procent is zeldzaam. Dat betekent dat elke recensent je film goed vond. Na tientallen recensies is het dan ook praktisch onmogelijk dat er niet eentje tussen zat die je film om de een of andere reden niet te pruimen vond. Kan gebeuren. Smaken verschillen.

Citizen Kane verliest op Rotten Tomatoes

Toch krijgen sommige films het voor elkaar. Zoals de klassieker Citizen Kane, van Orson welles. De film uit 1941 staat in menig lijstje bovenaan als de beste film aller tijden. Ook op Rotten Tomatoes scoort de film als de malle. Sterker nog, het was de aller hoogst gerate film op het platform. Met een nummer één spot en de perfecte score van 100 procent als resultaat.

Met de nadruk op ‘was’. Rotten Tomatoes heeft namelijk een tachtig jaar oude review van de Chicago Tribune in de archieven gevonden. Een negatieve zelfs. Daardoor moet Citizen Kane na jaren zijn perfecte score inleveren. De resulterende score van 99 procent is nog steeds fantastisch, maar dat is niet genoeg om op het platform de beste film ooit te zijn. Over Citizen Kane gesproken: Netflix bracht vorig jaar Mank uit, een film over het gekwelde genie achter die film.

Paddington 2: Netflix slaat toe

Er is nu echter een nieuwe koning. Niet de usual suspects zoals The Godfather, Schindler’s List of Spirited Away, maar… Paddington 2. Van de eerste live-action verfilming van de geliefde kinderboeken werd niet veel verwacht, maar het resultaat was een ijzersterke familiefilm. Op de een of andere manier was de onvermijdelijke sequel zelfs nog beter.

Vier jaar later staat Paddington 2 dus zelfs bovenaan de toplijstjes van Rotten Tomatoes. Het is de best beoordeelde film op het platform. Of dat betekent dat het ook de beste film aller tijden is, laten we aan jou over, maar fans gaan in ieder geval los op Twitter. En Netflix? Die slaat zijn slag: Paddington 2 is nu namelijk op de streamingdienst te zien. Smart move!

Waaronder het aandoenlijke beertje zelf:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.