Pim Jansen
Pim Jansen Samenleving 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Bryan Roy misbruikt quote Johan Cruijff in nazi-vergelijking Hugo de Jonge

Voormalig voetballer Bryan Roy heeft op Instagram de woede van veel mensen op de hals gehaald. In een post, waarin hij tegen het vaccinatiebeleid afzet, vergelijkt hij Hugo de Jonge met een nazi uit de Tweede Wereldoorlog. Daarbij misbruikt hij een quote van Johan Cruijff.

Bryan Roy was die olijke linksbuiten, die op jonge leeftijd onder Johan Cruijff debuteerde bij Ajax en alles in zich had om een grote voetballer te worden. Als jochie speelde hij al in een reclame van een bekend colamerk, ook de commerciële wereld lag aan zijn voeten.

Zijn carrière begon veelbelovend, met een landstitel (1990) en winst van de UEFA Cup (1992) bij Ajax. Ook zijn optredens op het EK 1992 en het WK 1994 maakten indruk. Na Ajax speelde hij bij Foggia Calcio, Nottingham Forest en Hertha BSC, maar het niveau uit zijn jonge en onbevangen jaren haalde hij nooit meer. Bij NAC Breda en Workington AFC ging zijn carrière als een nachtkaars uit.

Bryan Roy zet Hugo de Jonge neer als nazi

Dat jonge en onbevangene is er inmiddels wel af. En dat hij niet of nauwelijks meer werkzaam is in het voetbal, moge duidelijk zijn. De meeste tijd lijkt hij op dit moment te besteden aan de pandemie en betrokken overheidslieden. Scrol even door zijn Twitter-feed, en je ziet wat zijn mening is. Vorig jaar kwam hij al in opspraak na het via Twitter bedreigen van journalist Chris Klomp, die onderzoek doet naar complottheoriën rond de COVID-19-pandemie. Nu portretteert hij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge als nazi. Of beter gezegd: als ‘Vaccinazi’.

Gelukkig leven we in een democratie, waar iedereen een mening mag hebben en eigenlijk alles wel mag zeggen. Maar de pandemie haalt wel erg extreme kanten bij sommige mensen naar boven. Hoe had dat jongetje uit die cola-reclame gekeken naar dit nazi-portret van Hugo de Jonge? En nog belangrijker: hoe kijken slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en nabestaanden naar deze Instagram-post van Bryan Roy?

Quote Johan Cruijff misbruikt

Een ander aspect is het misbruik van een quote van Johan Cruijff, uitgerekend de man die hem liet debuteren bij Ajax. Misbruik is in het algemeen een zwaar woord, maar je mening ophangen aan een overleden icoon, die zich op geen enkele manier meer kan laten horen, getuigt op zijn zachtst niet echt van respect. Bryan Roy is niet de enige die zo denkt en tijdens de pandemie een karrenvracht aan normen en waarden overboord gooit. Onder deze bewuste Instagram-post met het nazi-portret van Hugo de Jonge krijgt hij verrassend veel bijval, onder anderen van het Nederlandse model Dorien Rose.

Als tegengeluid: je kunt de uitspraken van Johan Cruijff ook positief interpreteren tijdens de coronacrisis. Deze 14 quotes onderstrepen dat. Om direct aan Bryan Roy een van die wijsheden mee te geven: “De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn”.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.