Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Mank: Netflix dropt trailer voor film David Fincher met sterrencast

Met Se7en, Fight Club en Gone Girl op zijn CV is David Fincher een grote naam in Hollywood. Voor Netflix levert hij binnenkort het ambitieuze Mank af, een film met Gary Oldman in de hoofdrol. De eerste trailer maakt meteen duidelijk dat de streamingdienst kan gaan prijsschieten.

Mank vertelt het verhaal van Herman J. Mankiewicz, de scriptschrijver achter Orson Welles’ legendarische film Citizen Kane. David Fincher volgt de schrijver tijdens die periode, vertolkt door niemand minder dan Gary Oldman. De beste man kan als geen ander helemaal in excentrieke personages verdwijnen, en Mank biedt hem daar alle ruimte in.

David Fincher’s Mank

Wat Mank ook zo bijzonder maakt is dat het script voor de Netflix Original geschreven is door Jack Fincher, de vader van David. Voeg daar aan toe dat het project geheel in zwart en wit gefilmd is en je hebt een film die meteen opvalt. Geen dertien in een dozijn Original dus. Netflix mikt duidelijk op kalibertje Roma.

Het Hollywood van de jaren dertig wordt opnieuw geëvalueerd door de ogen van de vernietigende sociale criticus en alcoholische scenarioschrijver Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman) terwijl hij zich haast om het scenario van Citizen Kane af te maken.

Legendarisch script

Mank is op locatie gefilmd in Victorville in Californië, waar Mankiewicz twee maanden bezig was met de eerste conceptversie van Citizen Kane. Dat legendarische script staat in Hollywood bekend als het beste script in de geschiedenis van film. Voor Mankiewicz was het hele proces echter allesbehalve een pretje: hij was berucht om zijn alcoholgebruik, maar moest tijdens het schrijven van zijn script nuchter blijven. Op de ranch waar hij verbleef was alcohol namelijk verboden.

Aan de cast van Mank gaat het in ieder geval niet liggen. Tom Burke speelt Orson Welles, Amanda Seyfried vertolkt de rol van Marion Davies, Craig Robert Young speelt Charlie Chaplin en zo gaat de lijst met grote namen nog wel even door.

Netflix kan gaan scoren

Ook tof: Fincher werkt opnieuw samen met de cinematograaf waarmee hij ook Mindhunter maakte voor Netflix. Trent Reznor en Atticus Ross verzorgen de soundtrack. Oftewel, alles wijst erop dat Netflix goud in handen heeft. Praktisch elke rol zowel voor als achter de camera wordt vervuld door een grote naam.

Op 4 december gaan we ontdekken of al die prachtige ingrediënten ook daadwerkelijk resulteren in een topfilm. Vanaf dan staat Mank namelijk op Netflix.

Gary Oldman Netflix Mank
Poster (Bron: Netflix)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Mank: Netflix dropt trailer voor film David Fincher met sterrencast
Sluiten