Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Fantastic Beasts-ster klimt als nieuwe James Bond bij bookmakers

Wie wordt na Daniel Craig de volgende James Bond? Die discussie houdt Twitter, de Britse wedkantoren en ons flink bezig. In de favorietenlijstjes duikt naast Henry Cavill ook een opvallende kandidaat op: een Fantastic Beasts-ster.

Daniel Craig zei al na Spectre (2015) liever zijn polsen door te snijden dan nog een James Bond-film te doen. Toch wisten een flinke zak geld en de belofte dat alle losse eindjes van zijn character arc aan elkaar geknoopt zouden worden hem toch te overtuigen om nog één keer terug te keren als de iconische filmheld.

Daniel Craig is klaar

Juist het feit dat zijn films een waardig einde zouden krijgen met No Time to Die overtuigde de Brit. Hij zou nog één keer door een diep fysiek dal gaan in zijn fifties om dat hoofdstuk van zijn leven af te sluiten.

We zullen geen details verklappen, maar het einde van de film maakt dat einde precies dat: definitief. Een einde. Of producente Barbara Broccoli nou met een reboot komt of niet, Craig hoef je niet meer als Bond te verwachten in de volgende film.

Maar wie dan wel? Want dat de filmfranchise niet gaat stoppen, is wel duidelijk. Niet voor niks heeft Amazon de iconische franchise voor vele miljoenen gekocht.

James Bond ‘opnieuw uitgevonden’ in eerste film na Daniel Craig

Daniel Craig geeft pittige mening over mogelijke vrouwelijke James Bond
Bond-producenten Barbara Broccoli (L) en Michael G. Wilson (Afbeelding: AFP PHOTO / LEON NEAL)

Eisen voor de nieuwe James Bond

Broccoli laat nog maar weinig los over haar plannen, naast dat ze vindt dat de nieuwe James Bond “een man moet zijn, want het is simpelweg niet passend dat een vrouw in deze rol kruipt. Daarnaast moet hij Brits zijn. Dat zegt dus niets over kleur of geaardheid”, zei ze eerder dit jaar tegen The Hollywood Reporter.

Allemaal leuk en aardig, maar wie wordt dan wél de nieuwe 007? De speculatie omtrent dat vraagstuk houdt al sinds dat Spectre uitkwam het internet en Britse bookmakers bezig.

Bookmakers gaan los

Wedkantoren laten iedereen geld inzetten op wie Daniel Craig gaat opvolgen als James Bond. De resulterende ranglijsten met de grootste kanshebbers voor de rol worden in de Britse media haast behandeld als sportuitslagen. Important stuff.

De kans dat Broccoli uiteindelijk voor een onbekende acteur gaat is groot. Desondanks prijkten namen als Tom Hiddleston, Idris Elba en Henry Cavill lang bovenaan de favorietenlijstjes van bookmakers.

Sindsdien heeft Elba zich al afgemeld, en ook Hiddleston is waarschijnlijk al te oud voor de rol. De producenten achter de langlopende franchise zoeken waarschijnlijk naar een jong talent, iemand waarmee je echt jaren vooruit kunt.

Iemand die kijkers enkel met James Bond associëren, in plaats van een bekend gezicht. Zie je Cavill al voor je? Dan denk je meteen aan Superman of The Witcher.

Wie zijn nu de favorieten?

Afijn, ondertussen is het bijna alweer een week geleden dat we de balans opmaakten bij de wedkantoren. Dat ging echter over het gemiddelde van twintig wedkantoren.

De top 9 van LadBrokes is iets anders. En hier focussen we ons op (lees: hopen we op) de meest opvallende nieuwe naam in het rijtje, de 32-jarige acteur Callum Turner. Hij is behoorlijk omhoog geschoten in het rijtje kanshebbers. Een naam die je waarschijnlijk weinig zegt, maar de kans dat je ‘m al in actie hebt gezien is groot.

Nieuwe James Bond Harry Potter
Callum Turner (rechts) als Theseus Scamander (Afbeelding: Warner Bros.)

Fantastic Beasts-ster

Hij speelt in de Fantastic Beasts-films namelijk de broer van hoofdrolspeler Newt, Theseus Scamandar. De beste man is geboren in Londen en groeide op in Chelsea. Voor de producenten achter James Bond is hij waarschijnlijk de perfecte combinatie van acteerervaring, skills en toch een gezicht dat nog relatief onbekend is.

De top 9 van wedkantoren

Verder bestaat de lijst met grootste kanshebbers voor de rol nog grotendeels uit dezelfde namen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  1. Henry Cavill (2/1)
  2. Rege-Jean Page (7/2)
  3. Idris Elba (4/1)
  4. Tom Hardy (5/1)
  5. Chiwetel Ejiofor (13/2)
  6. James Norton (10/1)
  7. Aidan Turner (12/1)
  8. Callum Turner (16/1)
  9. Richard Madden (20/1)

Geen wetenschap

Je merkt het al: waar fans hun geld op inzetten is niet per se wat ook daadwerkelijk realistisch is. Onlangs zei Idris Elba al zichzelf niet als James Bond te zien, en de Luther-ster is hoogstwaarschijnlijk nog eens te oud ook.

Henry Cavill kreeg ooit al de kans om James Bond te worden, maar ook voor hem is het waarschijnlijk te laat. Neem dit soort ranglijstjes dan ook vooral niet te serieus. Het is meer een fascinerende thermometer van waar het grote publiek op hoopt, dan een analyse of Hollywood-wetenschap.

Of kan Cavill toch binnenkort nóg een megafranchise aan zijn CV toevoegen? Wie weet!

LadBrokes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.