Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuw onderzoek schetst droevig beeld over wereldwijd eetpatroon

Dacht je dat we tegenwoordig vaker gezonde keuzes maken op gebied van voeding en gezondheid? Niets is minder waar, blijkt uit onderzoek. Wereldwijd is ons eetpatroon net zo ongezond als dertig jaar geleden, en dat is opvallend.

Voordat we dieper op het onderzoek ingaan, gaan we even terug in de tijd. Dertig jaar geleden maakten nog niet zoveel mensen zich druk over roken. Sterker nog: het was zelfs toegestaan om te roken in het vliegtuig. Iets wat we ons nu zeker niet meer voor kunnen stellen.

We kunnen dus wel stellen dat we in dertig jaar een stuk meer kennis over voeding en gezondheid hebben opgedaan. Dat is echter niet terug te zien in het wereldwijde onderzoek van Tufts’ Friedman School of Nutrition Science and Policy in Boston, Amerika. Voor het onderzoek werd gekeken naar het eetpatroon van volwassenen en kinderen uit 185 landen.

Ongezonder eetpatroon

Elk land kreeg van de onderzoekers een cijfer van 0 tot 100 toegeschreven. 0 staat voor het ongezondst, een voedingspatroon met alleen maar suiker en bewerkt vlees. Een score van 100 staat voor een voedingspatroon bestaande uit fruit, groenten, peulvruchten, noten en granen.

In 1990 werd er voor het eerst een cijfer uitgereikt aan het voedingspatroon wereldwijd. Dit werd een score van 38,8. Nu, zo’n dertig jaar later, mag de wereld bijna hetzelfde cijfer op zijn rapport verwachten. Met een score van 40,3 gaan we slechts 1,5 punt vooruit, en dat is schrikbarend laag als je bedenkt hoeveel meer kennis we hebben over voeding en gezondheid.

Hoofdonderzoeker Victoria Miller laat weten dat duidelijk te zien is dat er in de afgelopen jaren meer peulvruchten, noten en groenten gegeten worden. “Echter worden deze verbeteringen tenietgedaan door een verhoogde inname van ongezonde componenten zoals rood en bewerkt vlees, met suiker gezoete dranken en zout”, aldus Miller.

Hoe scoort Nederland in het onderzoek?

Slechts tien landen, waaronder Vietnam, Iran, Indonesië en India, kregen een score van boven de 50. De laagst scorende laten waren Mexico, Brazilië en de Verenigde Staten. En we horen je denken: hoe scoort Nederland op het gebied van een gezond eetpatroon? Ook niet al te best, helaas. In deze grafiek zien we dat Nederland een score tussen de 40 en de 43 heeft. Ook een dikke onvoldoende dus.

8 tips om je fitness-vorm terug te krijgen na de luie zomer

De moraal van het verhaal? Het kan geen kwaad om wat gezonder te eten. Laat dat bewerkte vlees eens wat vaker staan, en kies voor een gezonde portie groenten en peulvruchten. Verruil die frisdrank bomvol suiker voor een glas water. Kies voor minder suikerrijke producten, kies voor meer onbewerkte noten. Wie weet scoren we over dertig jaar dan een stuk hoger.

Nature JournalWebMd

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.