Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 23 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo beantwoord je een van de lastigste sollicitatievragen

Het is zo’n vraag waarvan je weet dat je die voor je kiezen krijgt tijdens een sollicitatiegesprek: ‘Waarom ben je op zoek naar een nieuwe baan?’. Maar wat kun je hier eigenlijk het best op antwoorden?

Wat wil de persoon tegenover je graag als antwoord horen? En hoe blijf je netjes als je niet om de meest rooskleurige redenen op zoek bent naar een nieuwe baan?

Vijf tips over wat je wel en juist niet moet zeggen als je uitlegt waarom je een andere baan zoekt.

Bereid je voor op de vraag ‘Waarom zoek je een nieuwe baan?’

Dat je dit artikel hebt aangeklikt, is al een goede eerste stap. Gelukkig kun je jezelf heel goed voorbereiden op deze vraag. Volgens The Balance Careers wil een interviewer één of meerdere van de volgende dingen weten als hij of zij de vraag stelt.

De interviewer wil weten of je:

  • Een teamplayer bent die goed kan samenwerken met anderen
  • Professioneel bent als het gaat om je oude werkgever
  • Van plan bent lang bij het bedrijf te werken
  • Je een goede match bent met de cultuur van het bedrijf

Met dat in je achterhoofd, helpen de volgende tips je bij het opstellen van een antwoord.

Niet negatief zijn over je huidige of vorige werkgever

Je negatief uitlaten over jouw huidige of vorige werkgever is not done en behoort dan ook thuis in dingen je absoluut niet moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek. Zelfs als dat de reden is dat je een andere baan zoekt. Blijf professioneel en geef de persoon tegenover je een goede indruk. Anders denkt hij of zij wellicht dat je later ook zo zal praten over de werkgever waar je nu solliciteert.

Wees eerlijk

Er is overigens een verschil tussen ‘Mijn baas is een eikel’ en ‘Ik heb niet genoeg mogelijkheden bij mijn huidige baan om me te ontwikkelen in de richting die ik op wil gaan’. Zeker als er direct wordt gevraagd naar waarom je weg wil of bent ontslagen, mag je best eerlijk zijn over waarom dat is.

Hierbij is het dus belangrijk om niet persoonlijk in te gaan op je werkgever, het management of collega’s, maar op de professionele aspecten van het werk. Zorg ervoor dat je in jouw antwoord verwerkt waarom de baan waarop je solliciteert beter bij je past.

Het is een logische stap

Het komt tegenwoordig nog amper voor dat werknemers jaren bij hetzelfde bedrijf blijven. Het kan dus heel goed zijn dat het zoeken naar een nieuwe baan gewoon een logische stap voor je is. Bijvoorbeeld omdat je uit de functie die je nu hebt bent gegroeid en niet meer genoeg wordt uitgedaagd.

Laten blijken dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging is helemaal niet erg; het laat zien dat je energiek, enthousiast en leergierig bent.

Je wil onwijs graag bij het bedrijf werken

Een andere goede manier om antwoord te geven op de vraag ‘Waarom ben je op zoek naar een nieuwe baan?’ is door te focussen op het bedrijf waar je nu solliciteert, in plaats van op je huidige werkgever. Bedrijven zijn namelijk niet alleen op zoek naar de persoon met de meeste ervaring en juiste kennis, maar ook naar iemand die gelooft in de missie en visie van het bedrijf.

In plaats van benadrukken waarom je weg wilt bij je huidige werkgever, kun je jezelf ook focussen op waarom je juist bij dit bedrijf aan de slag wil gaan. Dat geeft je werkgever ook het vertrouwen dat je geen jobhopper bent, en alweer weg bent voordat je helemaal bent ingewerkt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.