Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Idris Elba kijkt in de spiegel, en dat is slecht nieuws voor James Bond

Fans, wedkantoren én Pierce Brosnan hopen dat Idris Elba de volgende James Bond worden. De acteur zelf denkt daar echter heel anders over, en dat is niet zo gek.

Na meer dan een jaar uitstel kon Daniel Craig eind vorig jaar eindelijk afscheid nemen van James Bond. Al ver voor de release van No Time to Die kwam de geruchtenmolen omtrent wie hem op gaat volgen op gang. En hoe.

Wie is de volgende James Bond?

We hebben al vele namen voorbij zien komen. Geruchten over gesprekken en plannen van producente Barbara Broccoli vlogen je de afgelopen jaren om de oren, en iedere halve expert had wel een mening. Van een 007-professor tot Pierce Brosnan.

Ook de wedkantoren spelen er gretig op in. We hebben eens in de zoveel tijd de grootste favorieten voor je op een rijtje gezet. Één naam die telkens in de hoogste regionen opdook was die van Idris Elba.

Ook voormalig 007 Pierce Brosnan ziet hem wel zitten als de nieuwe James Bond: “Ik moet dan direct aan Idris Elba denken. Idris is zo’n krachtige aanwezigheid en heeft zo’n geweldige stem. Hij zou geweldig zijn.”

Ook in de lijstjes van de bookmakers staat de Luther-acteur dus steevast in de top drie. Terwijl praktisch half entertainmentwereld er al zijn of haar plasje overheen heeft gedaan, zou je bijna vergeten dat Elba zelf ook nog een mening heeft.

Daniel Craig eindigt James Bond-leven met explosief record

Idris Elba James Bond 007
Idris Elba in Beast (Afbeelding: Universal Pictures)

Idris Elba kijkt in de spiegel

Als je het de 49-jarige acteur vraagt, is hij namelijk juist helemaal geen Bond-materiaal. Tijdens een promotieronde voor zijn nieuwe bioscoopfilm Beast suggereerde Elba namelijk dat hij niet de opvolger van Daniel Craig is.

In een interview met The Wall Street Journal benadrukte hij dat hij “nul mening heeft over wie James Bond moet gaan spelen. Ik denk dat het zeer goed gecast kan gaan worden, en ik kijk ernaar uit, wie het ook gaat worden. Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik geen James Bond.”

Stellen dat Elba daarmee de deur dichtslaat is wellicht wat overdreven, maar zijn constatering staat wel in schril contrast tot de hype van de wedkantoren en fans.

Opa Elba

Vergeet echter ook niet dat de beste man 49 jaar oud is. Daniel Craig is met zijn 54 jaar slechts vijf jaar ouder. Ja, Elba is uiterst geschikt voor de rol, maar helaas kun je er simpelweg niet omheen dat het wellicht gewoon te laat is.

Barbara Broccoli en Co. moeten het gezicht van de toekomst van James Bond vinden. Dan zoek je een acteur waarmee je nog vele jaren vooruit kunt, in plaats van dat je meteen weer een wat oudere versie van 007 te pakken hebt die je weer na een jaar of vijf moet vervangen. Dat zouden amper twee films zijn.

Lang, lang geduld hebben

Of eigenlijk maar één. Broccoli bevestigde onlangs nog dat er nog niet eens een script is voor de volgende Bond-film. “Echt, Bond wordt opnieuw uitgevonden. En dat kost tijd”, zei ze tijdens een filmevenement in Londen. Daardoor kan het wel vier of vijf jaar duren voor de volgende film uitkomt.

Oftewel, dan is Elba niet veel jonger dan Craig was ten tijde van het filmen van No Time to Die. En vergeet niet hoe zwaar Craig het had tijdens de opnames van de laatste paar Bond-films.

Lees vooral terwijl we meer nieuws afwachten het complete interview met Elba. Hij is de komende tijd in de bioscoop te zien in Beast, waarvan je hieronder de trailer kunt checken:

WSJ

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.