Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 22 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Lamborghini overtreft zijn populairste auto ooit met de Performante

De Lamborghini Urus is het populairste model van het merk ooit. De Italianen komen nu met een sterkere en lichtere versie van de SUV. Maak kennis met de Performante.

In de basis is de auto identiek aan de ‘normale’ Urus. Toch is de wagen een stuk sneller dan het standaard model. De Performante is zelfs de snelste SUV op de bekende Pikes Peak-heuvelklim. Na 10 minuten en 31,064 seconden bereikte de Italiaan de finish. De vorige recordhouder – de Bentley Bentayga – deed hier bijna 18 seconden langer over.

Lamborghini Urus Performante is lichter en sneller

De Urus Performante levert 16 pk meer dan zijn niet gepimpte broertje. Dit vermogen is nog steeds afkomstig uit een 4.0 liter V8. Het koppel bedraagt 850 Nm. Met dit vermogen sprint de SUV van 0 naar 100 kilometer per uur in 3,3 seconden. De topsnelheid ligt op 306 kilometer per uur. Om het sportieve karakter van de Italiaan te benadrukken, blaast de V8 zijn vermogen uit een uitlaatsysteem van Akrapovič, met het nodige gebrul tot gevolg.

Lamborghini Urus Performante
(Afbeelding: Lamborghini)

Naast meer vermogen, wordt het model ook lichter. Er wordt door het toepassen van koolstofvezel onderdelen, waaronder de motorkap, 47 kilo bespaard. Daarbij is de aerodynamica verbeterd door een nieuwe voorbumper en splitter. De vernieuwde achterspoiler zorgt voor meer neerwaartse druk, tot 38 procent. In combinatie met kortere veren, die zorgen voor een verlaging van 2 centimeter, en breder uit elkaar geplaatste wielen, is de wegligging van SUV van Lamborghini verbeterd. Door de aanpassingen is de Urus Performante 25 millimeter langer.

Offroad-modus

Met de Lamborghini Urus Performance kun je al keihard over het asfalt kan scheuren, maar het model komt ook met een speciale Rally-modus. Het vermogenszwaartepunt ligt dan op de achterwielen, waardoor de auto een stuk speelser wordt en sneller overstuurt.

Lamborghini Urus Performante
(Afbeelding: Lamborghini)

De exacte Nederlandse prijs voor de Lamborghini Urus Performante is niet bekend. De Europese prijs exclusief belastingen bedraagt 218.487 euro.

(Afbeelding: Lamborghini)
(Afbeelding: Lamborghini)
Lamborghini Urus Performante
(Afbeelding: Lamborghini)

De goedkoopste elektrische auto van BMW is een ruime SUV

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.