Alrik de Jong
Alrik de Jong Netflix 10 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Lupin heeft een opvolger: Caïd is jouw nieuwe Franse serie

Dat ze in Frankrijk prachtige films maken, weten we al jaren. Nu druppelen ook eindelijk de Netflix-series door. De steengoede serie Lupin heeft een opvolger met de meeslepende thriller Dealer. In eigen taal heet de Franse serie Caïd.

Voor alle duidelijkheid: de serie zelf heeft niets te maken met Lupin, en heeft een volledig andere aard. Maar dat de Fransen eraan komen in streamingland is duidelijk.

Dealer is dé nieuwe Franse serie op Netflix

Wat direct opvalt in Dealer is het pseudo-authentieke beeldmateriaal. De serie is gefilmd als een documentaire, maar vertelt een fictief verhaal. Een mockumentary, dus. Twee filmmakers dringen een bendegebied binnen, om een docu op te nemen met een gangsterrapper. Hier raken ze echter betrokken bij de keiharde drugscène, waarmee verschillende Franse steden ook in het echt kampen.

Het doel van de fictieve filmmaker Franck is een normale docu over Tony, zoals de bendeleider en rapper heet. Maar de even charmante als onvoorspelbare Tony wordt gewantrouwd door andere gangsters uit de buurt en al gauw komt het in Dealer tot een confrontatie met een andere bende.

Ook al weet je dat het niet om een echte documentaire gaat, als kijker voelt het alsof je er middenin zit. Er wordt geschoten, beelden zijn schokkerig, een cameraman loopt voor zijn leven tijdens een achtervolging. Dat maakt de Franse serie op Netflix uniek te opzichte van veel andere series over drugsbendes. Het wereldje wordt allesbehalve geromantiseerd in Dealer, de angst van de filmmakers voel je vanaf de bank.

Lupin achterna?

Dealer dan wel Caïd is vanaf vandaag (10 maart) te zien op Netflix. Franse filmcritici zijn positief over de serie, maar er is heel wat voor nodig om daadwerkelijk in de voetsporen van Lupin te treden. Deze eveneens Franse serie met Omar Sy (Intouchables) scoort ongekend hoog op recensiewebsites als Rotten Tomatoes en IMDb. We zouden zeggen: kijk, bewonder en oordeel zelf.

Er wordt overigens al druk gespeculeerd over een échte opvolger van de Franse serie Lupin. In dit artikel lees je de laatste updates.

Kleed je als Bob Dylan of Lupin: Stetson nu in Nederland te koop

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.