Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 10 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Jouw WhatsApp-gesprekken worden een stuk veiliger (maar pas op)

Jouw WhatsApp-gesprekken zijn versleuteld, end-to-end. Daardoor kunnen enkel de verzender en de ontvanger van de berichten ze daadwerkelijk lezen. Op papier is dat prachtig: het zorgt ervoor dat derden niet stiekem mee kunnen lezen, zelfs als ze de berichten onderscheppen.

Helaas zijn er grenzen aan die veiligheid. Grenzen waar niet elke gebruiker zich bewust van is. Een concreet en prominent voorbeeld van zo’n beperking is backups. Je kunt via WhatsApp al je chats online opslaan, op iOS in iCloud en op Android in Google Drive.

WhatsApp en backups

Ideaal. Zo ben je niet je gesprekken kwijt als je telefoon het begeeft. Dat is immers het nadeel aan de manier waarop WhatsApp gesprekken synchroniseert en versleutelt: er is geen derde, in dit geval WhatsApp zelf, die je gesprekken voor je bewaart. Daarom moet je voor het gebruiken van WhatsAp Web bijvoorbeeld altijd verbinding met je telefoon hebben.

De chats die je in bijvoorbeeld Google Drive opslaat, zijn echter niet volledig end-to-end versleuteld. Dan is de beveiliging van jouw privé-gesprekken bovendien de verantwoordelijkheid van Google. The Verge legt uit dat autoriteiten in het verleden al beslag hebben gelegd op WhatsApp-gesprekken via Google, met een gerechtelijk zoekbevel. Dan ben je alsnog de sjaak.

Eindelijk veilig(er)

Daar gaat echter verandering in komen. WhatsApp is vorig jaar begonnen met het veiliger maken van backups in de cloud. Daarvan zijn nu al de eerste gevolgen te vinden in de betaversie van de chat-app, die voor iedereen beschikbaar is die nieuwe features wil testen. Blog WABetaInfo spotte in de nieuwste versie de onderstaande nieuwe meldingen:

Pas op: WhatsApp kan niet helpen

Daarmee lijkt het er sterk op dat het bedrijf bijna klaar is om een nieuwe feature uit te rollen. Dan hebben we het over de mogelijkheid om ook cloud-backups volledig te versleutelen, waardoor ze enkel door jou te openen zijn. Ook Google en de politie zouden dan pech moeten hebben. Je kunt de feature ergens in de komende weken of maanden verwachten.

Om “ongeautoriseerde toegang tot jouw iCloud Drive backup te voorkomen” kun je binnenkort een wachtwoord instellen. Dat wachtwoord moet minimaal acht tekens lang zijn en is nodig om je backup weer te openen. WhatsApp waarschuwt in de nieuwe screenshots dat zelfs zij vervolgens niet kunnen helpen met het terugvinden van dat wachtwoord. Als je het vergeet, dan heb je dus pech.

Overweeg een overstap

Een grote stap in de goede richting, zeker na alle privacy-ophef die er de laatste tijd rondom WhatsApp is. Het is fijn dat je tante, buurman en collega’s binnenkort beter beschermd worden, maar als je zelf echt om je privacy geeft, dan is een overstap naar Signal zeker iets om te overwegen. Onze collega’s van WANT leggen je alles over die app uit:

Signal als alternatief voor WhatsApp: maar hoe veilig is de dienst?

WABetaInfo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.