Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Stijl 4 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Kleed je als Bob Dylan of Lupin: Stetson nu in Nederland te koop

Bradley Cooper droeg een hoed van Stetson in A Star is Born. Voor de pet die Omar Sy draagt in Lupin geldt hetzelfde. Bob Dylan en Harrison Ford zijn ook fan. En zo kunnen we nog even doorgaan. Feit is dat je het Amerikaanse merk nu ook in Nederland kunt shoppen.

Het Amerikaanse merk Stetson is groot geworden bij de cowboys in de Frontier-staten en is meegegaan met de tijd zonder zijn roots te verliezen. Ook in Europa zijn nu de stijlvolle kwaliteitspetten, -hoeden, -mutsen, -handschoenen en andere accessoires te krijgen. Tijd om eens nader kennis te maken met het merk.

John B. Stetson en zijn zoektocht naar goud

De oprichter, John B. Stetson, trok van New Jersey naar het Wilde Westen om naar goud te zoeken. Van zijn vader, die hoedenmaker was en zelfs hoeden maakte voor George Washington, had hij een speciale vilttechniek geleerd. Hiermee knutselde hij een hoed in elkaar die hem in het Wilde Westen kon beschermen tegen de zon en de regen. Een voorbijganger had die ook nodig en kocht hem voor $5.

Stetson: klassiek cowboymerk én hippe western cool-fashion, lupin
Klassiek cowboymerk én hippe western cool-fashion voor stoere mannen (Afbeelding: Stetson)

Dit gaf Stetson het idee om hoeden te gaan maken voor cowboys. Hij leende $60 van zijn zus en ging met twee arbeiders aan de slag. Begin 20ste eeuw was zijn bedrijf uitgegroeid tot bijna 6.000 werknemers en leverde het hoeden aan het hele Wilde Westen. Cowboys zoals Buffalo Bill en Calamity Jane stonden op en gingen naar bed met zijn hoeden.

Merk van de beroemdheden

Andere beroemdheden die Stetson droegen, waren John Wayne, Bing Crosby en Bob Dylan. De cowboys waren gek op hun Stetson’s omdat ze multifunctioneel waren. Je kon hem gebruiken als waaier, opslag voor waardevolle spullen, als emmer om water te halen en je paard uit te laten drinken en nog veel meer. Er kwamen tal van varianten en aan de vouwen of details kon je zien waar de drager vandaan kwam.

lupin, netflix, series, nieuwe films, januari, 2021, 2
Omar Sy als Lupin met een Stetson-pet (Afbeelding: Netflix)

De jaren ’40, toen iedereen hoeden droeg, waren het hoogtepunt voor het bedrijf, maar later kwam de klad erin. Toen in de jaren ’60 hoeden definitief uit de mode raakten, zakten de verkopen zodanig in dat het bedrijf verkocht werd uit de familie en inmiddels niets meer is dan een licentieleverancier. Inmiddels worden de hoeden gemaakt door fabrieken in opdracht van het merk Stetson, maar niet meer door het bedrijf zelf.

Van Indiana Jones tot Lupin

In de jaren ’80 zorgen bekende sterren zoals John Travolta en Indiana Jones (Harrison Ford) voor een nieuwe boost. Iedereen wilde ineens hun hoeden en plots kwamen er tal van accessoires bij omdat het merk zo cool geworden was. Nog steeds kun je zonnebrillen, parfum, portemonnees, riemen, laarzen, jeans, shirts en zelfs Bourbon whiskey van Stetson kopen in Amerika.

Bradley Cooper en Madonna hebben het merk en imago van Stetson al liefdevol omarmd en onlangs zagen we zelfs Omar Sy van de nieuwste Netflix-hit Lupin met een pet van Stetson op. Met de Western cool van Stetson maak je een statement.

Stetson transformeert klassiek cowboymerk in hippe western cool-fashion
Bradley Cooper is ook fan van Stetson’s Western Cool-look (Afbeelding: WARNER BROS. PICTURES)

De cowboyhoed komt terug in het modebeeld, maar er is zoveel meer bij Stetson. Tijd om te shoppen. En ja, er is zelfs een stijlvol mondkapje. Niet omdat het leuk is, maar helaas nog steeds moet. Helaas zijn veel winkels nog dicht door de lockdown, maar via de online shoplocator kun je zoeken naar een webwinkel en daar bestellen.

Check Instagram voor meer Stetson-inspiratie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.