Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Eten & Drinken 4 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Winactie: Manners helpt je door de Nationale Week zonder Vlees

Bij Manners zijn we gek op een mooi stukje vlees. Een leven als vegetariër kunnen we ons dan ook moeilijk voorstellen, maar dat betekent niet dat het wel wat minder kan. Kies wat vaker voor vegetarisch. Dat kan net zo lekker zijn, maar is een stuk beter voor jezelf en en het milieu. En dit is een mooi moment om daar mee te beginnen, want de Nationale Week zonder Vlees staat voor de deur.

De Nationale Week zonder Vlees is jaarlijks terugkerend initiatief, met als doel om zoveel mogelijk Nederlanders een weekje vegetarisch te laten eten. Dit is misschien wel de meest eenvoudige manier om wat goeds te doen voor onze planeet. De productie van vlees heeft namelijk een enorme impact op je ecologische voetafdruk.

Doe mee aan de Nationale Week zonder Vlees

Wanneer je een dag geen vlees eet, bespaar je bijvoorbeeld 1.366 liter water. Even ter vergelijking: dat staat gelijk aan ongeveer vijftien douchebeurten. En dat is slechts een klein onderdeel van wat je nodig hebt om vlees te produceren. Met een week geen vlees eten ben je dus serieus goed bezig.

Dit bespaar je door geen vlees te eten. (Afbeelding: Nationale Week zonder Vlees)

Toch begrijpen we maar al te goed dat je niet staat te springen om vegetariër te worden. Ook wij houden van een mooi stukje vlees en zien het niet zitten om daar afscheid van te nemen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want door te minderen zet je al een grote stap. Daarnaast zijn er tegenwoordig genoeg interessante vleesvervangers die bijna net zo lekker zijn als het echte werk.

Een nieuw alternatief voor vlees

Neem bijvoorbeeld LikeMeat. Dit merk is opgericht door een echte carnivoor en gaat mee in de wensen van de consument. Ze bieden verschillende alternatieven voor vlees waarbij niet ingeleverd wordt op smaak en textuur. In een blinde smaaktest zal je waarschijnlijk niet eens doorhebben dat er voor dit “vlees” geen dier geslacht is.

Nationale Week zonder Vlees LikeMeat
Vlees eten zonder vlees. (Afbeelding: LikeMeat)

Jij merkt het verschil dus niet, maar de aarde wel. Voor een kilo LikeMeat wordt vijftig keer minder land en twaalf keer minder water gebruikt dan bij bijvoorbeeld rundergehakt. Ook de CO2 uitstoot is 27 keer lager. Dankzij LikeMeat is het voor de echte vleeseter weer wat makkelijker geworden om vegetarisch te eten en zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

Win!

LikeMeat zelf proberen? Dat kan, want hun producten liggen al bij Jumbo in te schapen en vanaf de Nationale week zonder Vlees (8 – 14 maart) zijn ze ook verkrijgbaar bij online supermarkt Picnic. Of je doet mee aan onze winactie. Wij mogen namelijk een box van LikeMeat weggeven. Hierin vind je alles wat je nodig hebt voor een overheerlijke vegetarische maaltijd. Het enige wat je hoeft te doen, is ons volgen op Instagram en daar een DM te sturen dat je de box wil winnen.

Wil je meer weten over LikeMeat, klik dan hier. Ga je meedoen aan de Nationale Week zonder Vlees? Vergeet dan niet om je hier aan te melden. Bang dat je in de week zonder vlees niet genoeg eiwitten binnenkrijgt? Kijk dan ook even hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.