Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 4 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Sony onthult nieuwe PlayStation 5-controller en het is letterlijk een banaan

In het tijdperk van online gamen en nu zeker tijdens de pandemie speelt splitscreen gamen helaas een steeds kleinere rol. Waar je in het Playstation 2-tijdperk elk spel met meerdere spelers op de bank kon spelen, wordt dat nu steeds zeldzamer.

Gelukkig brengt de innovatie binnen de gamesindustrie ook voordelen met zich mee. Niks was vroeger irritanter dan vier vrienden over de vloer hebben, maar dat je dan niet genoeg controllers had om met zijn allen je favoriere game te spelen. De krengen zijn vaak zeer prijzig, en je gaat er niet twee extra aanschaffen voor dat ene moment in het jaar.

Sony tovert bananen om tot controllers

Als het aan Sony ligt is dat in de toekomst geen probleem meer. In het toekomstbeeld van de Japanse fabrikant kun je namelijk van alles als een controller voor je Playstation gebruiken. Van een banaan en een peer tot een mooie tak die je in het bos hebt gevonden.

Nee, dit is geen grap, 1 april is pas over enkele weken. Sony heeft een patent aangevraagd voor een techniek waarmee alledaagse voorwerpen omgetoverd kunnen worden tot controllers.

“Het zou wenselijk zijn als de gebruiker een goedkoop, eenvoudig en niet-elektronisch apparaat zou kunnen gebruiken als controller voor een videogame ”, aldus het patent. Wijze woorden! Het patent noemt voorbeelden als één sinasappels, bananen en twee sinasappels. Een camera detecteert de voorwerpen en de vingers van de gebruikers.

Playstation 5 uitverkocht? Tesla heeft een peperdure oplossing voor je

Playstation Sony Bananen controller
Een beeld uit het patent (Afbeelding: Sony)

Virtuele knoppen en Wii-nostalgie

Vervolgens kunnen er virtuele knoppen op het voorwerp in kwestie geplaatst worden. Knoppen die de gebruiker uiteraard niet ziet. Zo zou je in principe de auto in een racegame kunnen besturen door simpelweg je banaan als een controller vast te houden, en met je vingers denkbeeldige pookjes te bewegen. De camera en je Playstation zorgen vervolgens voor de rest van de magie.

Ook noemt het patent een voorbeeld waarbij je op Wii-achtige wijze twee sinasappels gebruikt om te gamen, door ze in het luchtledige heen en weer te zwaaien. Prachtig, de absurde kant van innovatie. De kans is nihil dat we dit soort tech in de nabije toekomst echt bij onze Playstation 5 gaan krijgen. Fabrikanten testen continu nieuwe technologie, vaak enkel op papier.

Voor de meest uiteenlopende en futuristische ideeën worden patenten aangevraagd. Apple heeft bijvoorbeeld een rijke geschiedenis aan patenten voor bizarre iPhone-varianten, die nooit daadwerkelijk uitgevoerd zijn. Maar toch, het is een leuk voorproefje op een verre toekomst die misschien nooit gaat komen. Het laat in ieder geval zien dat de huidige status quo wat gaming betreft allesbehalve in beton gegoten is.

PlayStation 5-tekort gaat volgens Sony CEO langer duren dan verwacht

Gamesindustry.biz

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.