Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 8 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Nicolas Cage is meer dan cult in Oscar-waardig Dream Scenario

Nicolas Cage laat zien dat hij meer is dan alleen die meme-acteur in absurdistische cultfilms. Met zijn rol in Dream Scenario komt een tweede Oscar ineens dichtbij.

Rotten Tomatoes heeft Nicolas Cage in de lijst met Golden Globes-voorspellingen, Variety dicht hem kansen op een Oscar voor beste acteur toe tijdens de Academy Awards in 2024.

Dat is wel even een andere toon dan films en acteerprestaties van Nicolas Cage in de afgelopen jaren. Daarbij de nuance dat films als Pig enigszins zijn ondergesneeuwd door zijn cultstatus. Maar het waren vooral gestoorde thrillers, absurde vakantiefilms en parodieën op zichzelf die zijn reputatie maakte tot die van een hilarische cultacteur.

Nicolas Cage in Dream Scenario

Maar hij is natuurlijk veel meer dan dat, en dat komt naar boven drijven in Dream Scenario. In deze komedie met horrorelementen speelt Nicolas Cage de kalende biologieprofessor Paul Matthews, die op een dag opduikt in een droom van zijn dochter en vervolgens in een droom van zijn ex. Laatstgenoemde wordt gespeeld door Julianne Nicholson (Boardwalk Empire).

Nog opvallender is dat hij plots opduikt in de dromen van miljoenen mensen die nog nooit van de professor hebben gehoord. Daardoor wordt hij in korte tijd een beroemdheid, maar helaas ondervindt hij al snel de nadelen van zijn bekendheid.

Een nogal origineel plot, dat ook zo in het rijtje met de cultfilms zou kunnen belanden. Ware het niet dat Nicolas Cage de pannen van het dak speelt in Dream Scenario, dat onder filmcritici niet voor niets een 92% score heeft op Rotten Tomatoes. “Nicolas Cage is ‘everywhere all at once’ in this dark and brilliantly doolally satire“, schrijft Time Out treffend, met een subtiele referentie naar de Oscar-winnaar van vorig jaar.

Tweede Oscar?

Gezien de nogal sterke concurrentie is de kans niet heel groot dat Nicolas Cage een Oscar gaat winnen voor zijn rol in Dream Scenario. Gelukkig heeft hij er al eentje op zijn schoorsteenmantel staan. Jawel, de 59-jarige acteur won het gouden beeldje al eens voor zijn rol in Leaving Las Vegas (1996).

Nicolas Cage en Julianne Nicholson in Oscar-waardig Dream Scenario
Nicolas Cage en Julianne Nicholson in Dream Scenario (Afbeelding: A24)

Dream Scenario is \vanaf 24 maart 2024 te zien in de Nederlandse bioscopen en ging in september 2023 in première tijdens het Toronto International Film Festival.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.