Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Netflix 2 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: aangrijpende WWII-documentaire met Nederlands tintje

Het is de week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Dagen waarop we onze vrijheid vieren, maar ook nadenken over de prijs die daar tegenover staat. Hier zal in de aankomende dagen veel aandacht aan besteed worden. Ook op Netflix. Daar vind je nu namelijk de elfdelige Tweede Wereldoorlog docuserie Voices of Liberation.

In Voices of Liberation neemt Netflix ons mee langs de Liberation Route. Deze route begint in het Zuiden van Engeland en gaat via Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland richting Duitsland. Vanuit daar kan de route vervolgt worden naar Tsjechië, Polen of Italië.

Netflix bewandelt de Liberation Route

Wie deze route volgt komt langs vele musea, herdenkingsplekken en oorlogsbegraafplaatsen. Je volgt in grote lijnen de weg die de geallieerden hebben afgelegd om Europa te bevrijden. Vandaar dus ook de naam Liberation Route. Het is zeker de moeite om dit pad zelf te volgen. Mocht je dat net even wat te veel moeite vinden, dan kun je dat nu ook doen via Netflix.

Netflix Tweede Wereldoorlog Voices of Liberation
Game of Thrones-ster Thomas Brodie-Sangster (Afbeelding: Netflix)

In Voices of Liberation worden we meegenomen door de bevrijding van Europa. Van de eerste plannen voor D-Day tot Operation Market Garden en de uiteindelijk overgave van de Nazi’s. Dit doet Netflix echter op een andere manier dan je misschien gewend bent. Het verhaal wordt namelijk niet verteld door een enkele presentator, maar door bekende namen uit de landen die centraal staan.

Nederlandse inbreng

Aan de hand van teksten en ooggetuigenverslagen wordt het verhaal van de mensen die hebben deelgenomen aan de Tweede Wereldoorlog verteld. Dit gebeurt dus door acteurs en presentatoren uit de desbetreffende landen. Zo zien we onder anderen Game of Thrones-ster Thomas Brodie-Sangster het Verenigd Koninkrijk voor zijn rekening nemen.

8 krachtige oorlogsfilms op Netflix over de Tweede Wereldoorlog

Zoals gezegd ligt ook Nederland op de Liberation Route en dus klopte Netflix aan bij twee bekende Nederlanders. Zo zal in één van de afleveringen van Voices of Liberation Géza Weisz zijn verhaal doen. Zijn grootvader stierf in Auschwitz en heeft zo een sterke band met de Tweede Wereldoorlog. Hetzelfde geldt voor Bella Hay. De dochter van Golden Earring-frontman Barry Hay had een Joods oma die die Holocaust niet overleefde.

Precies op tijd voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Door het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op deze manier te vertellen, wordt het veel persoonlijker. Iets wat zeer toepasselijk is in de week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Het lijkt dan ook geen toeval dat Netflix Voices of Liberation vandaag uitbrengt.

De 8 beste oorlogsfilms en -series op HBO Max (volgens Rotten Tomatoes)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.