Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 7 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Disney+ onthult internationale serie over Nederlandse oorlogsheldin

Echte helden willen geen held genoemd worden. Miep Gies, die de familie van Anne Frank een schuilplaats bood in de Tweede Wereldoorlog, is dus met recht een oorlogsheld te noemen. Disney+ en National geographic hebben vandaag onthuld dat er een serie over haar komt.

Sinds deze maand kun je op Netflix naar Mijn Vriendin Anne Frank kijken. Over de vriendschap tussen Anne Frank en Hannah Goslar. Met deze massaal bekeken film wordt nog maar eens onderstreept hoe dit thema leeft in Nederland.

Serie over Nederlandse oorlogsheld

National Geographic gaat nu dus een serie maken over Miep Gies. Zij is de vrouw die Anne Frank en haar familie hielp onderduiken in Het Achterhuis. De serie verschijnt uiteindelijk op Disney+.

Deadline schrijft dat de serie A Small Light gaat heten, een verwijzing naar een uitspraak van Miep Gies. “Ik hou er niet van om een held genoemd te worden, want dat geeft de indruk dat je speciaal moet zijn om anderen te helpen”, zei zij in haar latere leven. “Ook een doodnormale secretaresse of huisvrouw of tiener kan in een donkere ruimte een klein licht laten schijnen”, aldus de Nederlandse oorlogsheld om wie de aankomende serie op Disney+ draait.

Miep Gies werkte voor het bedrijf van Otto Frank, de vader van Anne. Ze hielp de familie Frank, de familie Van Pels en tandarts Fritz Pfeffer onderduiken in een verborgen ruimte die bij het bedrijf aan de Prinsengracht hoorde. Nadat de onderduikers in de zomer van 1944 waren ontdekt en gedeporteerd, vond ze het dagboek dat Anne Frank in de twee jaar ervoor had bijgehouden. En belangrijker: ze bewaarde het. Van het dagboek, dat later de titel Het Achterhuis kreeg, zijn wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren verkocht.

A Small Light naar Disney+

De serie over de Nederlandse oorlogsheld krijgt zeven afleveringen, het castingproces is op het moment gaande. Deadline schrijft dat de opnames in Europa zullen plaatsvinden. Het is nog niet duidelijk of daarbij ook Het Achterhuis in Amsterdam wordt aangedaan. Ook heeft Disney+ nog niets losgelaten over een releasedatum.

Check ook deze ondergewaardeerde Marvel-shows op Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.