Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Voetbal 2 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Sparta moet in degradatiestrijd vrezen voor alfabet

Terwijl Ajax en PSV strijden om de titel wordt er onderin de Eredivisie gevochten om lijfsbehoud. Met nog drie wedstrijden te gaan, lijkt RKC veilig en zijn het Fortuna, PEC Zwolle, Sparta en hekkensluiter Willem II die een roemloze aftocht naar de Keuken Kampioen Divisie moeten voorkomen. Een spannende strijd die mogelijk beslist gaat worden door het alfabet.

Na afgelopen weekend zijn er drie ploegen die met 26 punten onderaan staan in de Eredivisie. Op basis van het doelsaldo is het aan Willem II om de rode lantaarn te dragen. De Tilburgers lopen zeven doelpunten achter op PEC en Sparta die beiden op -23 staan. Toch staat de club uit Zwolle boven de Rotterdammers. Dit is omdat er bij een gelijk doelsaldo wordt gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten.

Sparta en PEC gelijk aan elkaar

Het verschil is echter minimaal. PEC Zwolle heeft slechts één keer vaker gescoord dan Sparta. Het is dus niet ondenkelijk dat beide ploegen aan het einde van het seizoen een gelijk doelsaldo hebben én even vaak hebben gescoord. Mocht dat het geval zijn, dan wordt er gekeken naar het onderlinge resultaat. Deze is op dit moment ook nog gelijk.

Sparta pakte afgelopen weekend op schitterende wijze een belangrijk punt in de Eredivisie-wedstrijd tegen AZ.

Sparta en PEC kwam elkaar dit seizoen pas één keer tegen. De punten werden toen gedeeld na een 1-1 gelijkspel. Op woensdag 11 mei staan beide degradatiekandidaten opnieuw tegenover elkaar. Een wedstrijd die cruciaal kan zijn in de degradatiestrijd. Dit is voor beide Eredivisieploegen dé kans om drie punten te pakken en een directe concurrent een tik te geven.

Gaat het alfabet de degradatiestrijd beslissen?

Het is echter ook niet ondenkelijk dat deze wedstrijd gelijk eindigt. Mocht dat net als in de eerste ontmoeting 1-1 worden, dan kan het zijn dat PEC en Sparta volledig gelijkwaardig eindigen in de Eredivisie. In punten, doelsaldo, gescoorde doelpunten en onderling resultaat. Wat dan?

Vertonghen eist maatregelen tegen grootste plaag in het voetbal

Een beslissingswedstrijd zou misschien het eerlijkst zijn, maar in het reglement van de KNVB staat een andere oplossing: het alfabet. Jawel, bij een gelijke stand geeft de eerste letter van de clubnaam de doorslag. Omdat de P eerder komt dan de S, betekent dit dat Sparta onder PEC komt te staan. Sparta kan in theorie dus degraderen op alfabet.

Spanning onderin en bovenin de Eredivisie

Hoewel die kans nog steeds relatief klein is, is het zeker niet uitgesloten. Beide ploegen staan dicht bij elkaar en er zijn geen bizarre uitslagen nodig om dit scenario uit te laten komen. Of het daadwerkelijk gaat gebeuren is afwachten, maar een spannend slot gaat het zeker worden.

Mike Dean stopt: 6 geniale momenten van de ultieme cult-scheidsrechter

Dat geldt overigens niet alleen voor de degradatiestrijd, maar ook voor de race om de Eredivisietitel. Ondanks dat het spel niet overtuigend is, blijft Ajax winnen en koesteren de Amsterdammers een voorsprong van vier punten. Of de Eindhovenaren dat gat nog kunnen dichten, is maar de vraag. Zeker als je kijkt naar de marktwaarde van beide ploegen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.