Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Voetbal 23 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Mike Dean stopt: 6 geniale momenten van de ultieme cult-scheidsrechter

Scheidsrechter Mike Dean hangt na dit seizoen zijn fluitje aan de wilgen. In de afgelopen 22 jaar floot de Engelsman meer dan 500 Premier League wedstrijden en groeide uit tot een ware cultheld. Er zijn genoeg scheidsrechters die beter zijn, maar zo gedenkwaardig als Mike Dean is er niet één.

Via de lagere regionen van het Engelse voetbal werkte Mike Dean zich omhoog om uiteindelijk in 1997 de Premier League te bereiken. Sindsdien is de kale leidsman niet meer weg te denken uit de hoogste afdeling. Vooral omdat hij door de jaren heen verantwoordelijk is geweest voor een hoop merkwaardige momenten.

Geniale momenten van cult-scheidsrechter Mike Dean

Dat had deels te maken met dat Mike Dean nogal ‘trigger happy’ is. Hij had een fluit en kaarten op zak, en die zou hij gebruiken ook. Zo bezit de Engelsman inmiddels over drie records. Die voor meeste gegeven gele kaarten (2.026), rode kaarten (114) en penalty’s (184). Toch is dat niet waarom hij de ultieme cult-scheidsrechter is. Die status heeft de Engelsman te danken aan deze momenten.

1. Slaapt Mike Dean in een Tottenham-pyjama?

Het belangrijkste voor een scheidsrechter is onpartijdigheid. Daaraan werd bij de Engelsman nog wel eens getwijfeld. Zo leek hij tot twee keer toe wel erg blij dat Tottenham een doelpunt maakte.

2. Scheidsrechter, maar ook fan

Of Mike Dean fan is van Tottenham weten we niet, maar wel dat hij Tranmere steunt. En fanatiek ook. Zo verschenen op een gegeven moment onderstaande beelden van de scheidsrechter die compleet uit zijn dak gaat bij een play-off wedstrijd.

3. Akkefietje met Louis van Gaal

Niet alleen als scheidsrechter was Mike Dean betrokken bij opmerkelijke momenten, ook als vierde official maakte hij bijzondere dingen mee. Voor Nederlanders is het meest gedenkwaardige moment zonder twijfel de aanvaring met Louis van Gaal. Een moment dat dankzij Lucky TV behoorlijk viral ging.

4. Geen fan van haar

Misschien komt het omdat hij zelf kaal is, maar Mike Dean houdt niet van haar. Zo bleek wel toen Manchester United speler Marouane Fellaini met zijn volle bos krullen net iets te dichtbij kwam.

5. Bijbaan als illusionist

Scoor je een hattrick en word je verkozen tot Man of the Match? Dan mag je de wedstrijdbal mee naar huis nemen. Althans, als je deze kan vinden. Voor Sergio Agüero was dat, door de goochelkunsten van Mike Dean, nog best lastig.

6. Showmanship, tikjes op de kont, boze blikken, overstapjes en meer

Bovenstaande punten zijn slechts een kleine greep uit het oeuvre van Mike Dean. De Engelsman heeft nog veel meer te bieden zoals overstapjes, opmerkelijke gezichtsuitdrukkingen en tikjes op de billen. En dat doet hij allemaal met volle overtuiging en een goed gevoel voor showmanship.

Mike Dean ruilt de fluit in voor een beeldscherm

Met het vertrek van deze cultheld zal het gemiddelde niveau van de scheidsrechters niet dalen, maar zijn bijzondere stijl en liefde voor de sport gaan we zeker missen. Gelukkig gaat de cult-scheidsrechter waarschijnlijk wel verder als VAR. We zijn benieuwd of hij ook vanuit het busje voor bijzondere momenten gaat zorgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.