Dennis Mons
Dennis Mons Voetbal 16 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Ajax vs. PSV: dit is het verschil in marktwaarde van de selecties

Aankomende zondag gaat de strijd om de KNVB-beker weer los tussen PSV en Ajax. Wie heeft de grootste kans om te winnen? Kijkend naar de marktwaarde lijkt daarover geen twijfel te bestaan.

Het is niet een-op-een over te zetten, maar het moge duidelijk zijn dat er 22 miljonairs aankomende zondag het veld op rennen voor de Johan Cruijff-bokaal het veld op rennen. Maar het grote geld zit toch echt bij Ajax.

Het verschil in de marktwaarde tussen Ajax en PSV

Ajax won de topwedstrijd 60 keer, PSV 55 keer en er werd 27 keer gelijk gespeeld. Het kan alle kanten op, maar het meest intrigerende is het budget dat de clubs hebben. Ajax is flink veel meer waard dan PSV. De totale marktwaarde van PSV is 160,2 miljoen euro versus ruim 345 miljoen euro euro van Ajax.

Neem alleen al de keepers. André Onana, doelstopper van Ajax, heeft een transferwaarde van 15 miljoen euro. Dat is fors qua verschil in vergelijking met zelfs zijn invallende (en uitstekende) collega Remko Pasveer, die slechts een marktwaarde van 250 duizend euro heeft (ex-PSV’r overigens, maar dat terzijde). Laatstgenoemde staat wat dat betreft ook in de schaduw van de eerste keeper van PSV, Yvon Mvogo. Zijn marktwaarde is zo’n 2,5 miljoen euro. Saillant detail: Onana loopt na dit seizoen transfervrij de deur uit.

marktwaarde psv, ajax, knvb beker, gakpo
Cody Gakpo is de meest waardevolle PSV’er (Afbeelding: ANP)

In de voorhoede en het middenveld is waar de echte knaken rollen. De grootste heavy hitter bij Ajax is Ryan Gravenberch met een marktwaarde van 35 miljoen euro. Hij wordt op de voet gevolgd door Antony met een ingeschatte waarde van 30 miljoen euro. Bij PSV komt wat betreft marktwaarde alleen Cody Gakpo in de buurt als een koopje van ‘slechts’ 25 miljoen. Ook Ibrahim Sangare is met 15 miljoen euro aardig wat waard.

Grabbelen

Er zijn ook wat spelers die aanzienlijk minder scoren op marktwaarde. Zo is Vincent Müller (keeper bij PSV) al in je team te mikken voor 300.000 euro. Maar hetzelfde geldt voor Charlie Setford (keeper bij Ajax), die voor 200.000 euro over te nemen is. In alle eerlijkheid, we moesten die jong-Ajacied, die de vierde man op doel is, even Googelen.

Goodbye Schmidt en Ter Hag

Los van de best betaalde spelers wordt ook de coach-wissel dit seizoen interessant. Roger Schmidt gaat zich tot de zomer van 2024 verbinden aan Benfica, Ruud van Nistelrooij komt in zijn plaats. En naar verluidt gaat Erik ten Hag naar Manchester United. Zijn marktwaarde is niet bekend, maar er gaat wel voor hem betaald worden als hij na dit seizoen vertrekt.

roger schmidt, stapt op, ajax, psv, trainer
(Afbeelding: AFP)

De topper PSV-Ajax wordt hoe dan ook intrigerend, los van de portemonnees die getrokken worden voor transfers van sommige spelers. De wedstrijd begint zondag om 18:00 uur en is hier te zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.