Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 15 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Blind en Klaassen verdienen met voorkennis aan Ajax-crypto’

Onder anderen Ajax-spelers Daley Blind en Davy Klaassen hebben een NFT van Maarten Stekelenburg gekocht en van André Onana verkocht. Het gaat om crypto-voetbalplaatjes van Sorare, die meer waard worden naarmate een speler goed presteert. En laat nou net bekend zijn geworden dat Stekelenburg in de basis staat tijdens de bekerfinale tegen PSV.

Het voordeel van veel schandalen binnen je organisatie is dat ze niet meer opvallen. Het Donald Trump-effect. Of dit een Ajax-schandaal is, mag je zelf bepalen. Er is in ieder geval nog niet bewezen dat er gehandeld is in voorkennis, maar het valt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen. Er wordt hoe dan ook geld ingezet op eigen spelers.

NFT-voetbalplaatjes via Sorare

Sorare is een website waar je kunt handelen in voetbalplaatjes in de vorm van NFT’s. Dat is een vorm van crypto die puur om het bezit gaat. Nog niet bekend mee? Lees er hier meer over.

sorare, blind, klaassen, onana, stekelenburg, crypto, nft, ajax
Screenshot gemaakt door BNR
sorare, blind, klaassen, onana, stekelenburg, crypto, nft, ajax, bnr, schandaal
Screenshot gemaakt door BNR

NFT staat in ieder geval voor non-fungible token; een niet vervangbare token, ondersteund door blockchain-technologie. Zie het gerust als zinloze hebbedingen, maar er gaan miljoenen in om. Kwestie van vraag en aanbod. Bij Sorare werkt het iets anders. Daar worden de voetbalplaatjes meer waard als spelers beter presteren. Een gokspel dus. Ajax-spelers als Daley Blind, Davy Klaassen en Sébastien Haller besteden er veel geld aan, voetballers van andere clubs uiteraard ook. En ja, dan kom je natuurlijk al snel in het gebied van voorkennis.

Blind en Klaasen kopen Stekelenburg en verkopen Onana

Gisteren (14 april) werd bekend dat Maarten Stekelenburg tijdens de bekerfinale onder de lat staat en André Onana is geslachtofferd. Maar voordat het nieuws naar buiten kwam, zette teamgenoot Daley Blind het NFT-voetbalplaatje van Onana al te koop via Sorare en kocht hij Maarten Stekelenburg. Dat riekt naar voorkennis, maar dat valt uiteraard niet te bewijzen.

Ook Davy Klaassen en Kenneth Taylor hebben deze week volgens BNR een crypto-voetbalplaatje van Maarten Stekelenburg gekocht. En vast niet omdat Onana niet enthousiast meedeed met de celebratie na de overwinning tegen Sparta.

Sorare heeft in Engeland een waarschuwing gekregen voor het exploiteren van een gokspel zonder vergunning. Maar de KNVB en Eredivisie hebben onlangs doodleuk een betaalde samenwerking afgesloten met deze dubieuze partij. Voor een reprimande van die partijen hoeven de Ajax-spelers dus niet bang te zijn.

Reacties Erik Ten Hag en KNVB

Erik Ten Hag reageerde op de dubieuze NFT-aankoop van Blind, Klaassen en Taylor tijdens een persconferentie. “Ik zou het niet weten. De opstelling maak ik zondagochtend pas bekend. Kunnen ze hiermee verdienen? Zondag kunnen we de KNVB Beker verdienen.”

De KNVB reageerde tegenover BNR: “Ons tuchtrecht zegt niks over NFT’s”. Wauw, die organisatie blijft ons verbazen.

Ajax-schandaal met crypto

Als Blind en Klaassen de NFT’s via Sorare met voorkennis hebben gekocht, zou dit niet het eerste crypto-schandaal binnen Ajax zijn. Eerder was Marc Overmars betrokken bij een dubieus piramidespel. Maar goed, dat sneeuwde onder bij een van die andere schandalen binnen de club. Iets met ongewenste foto’s van een geslachtsdeel, misschien kun je het nog herinneren.

Feit is dat Ajax-spelers op deze manier indirect geld inzetten op eigen spelers en wedstrijden. En dat de KNVB en Eredivisie dit vooralsnog aanmoedigt. Krijgt ongetefijdeld nog een staartje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.