Dennis Mons
Dennis Mons Formule 1 15 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Formule 1 terug naar Afrika: 6 verrassende feiten uit de F1-historie

Keert de Formule 1 terug naar Afrika? De kans is zeer aanwezig, nu de FIA overweegt om de race weer nabij Johannesburg te rijden.

De laatste Formule 1-race die gereden werd in een African Grand Prix, was in 1993 op het Kyalami Circuit vlakbij Johannesburg in Zuid-Afrika. Sinds die tijd is er geen wedstrijd meer gereden in die klasse op het continent.

FIA wil Formule 1 in Zuid-Afrika

De autosportbond wil echter wederom racen in Afrika en bekijkt sowieso nieuwe én oude circuits op alle continenten. Zo keert ook Las Vegas terug, waar de coureurs in ieder geval enorm enthousiast over zijn. Dus ook Afrika ligt wederom onder de loep voor eventuele races.

1. Zuid-Afrikaanse wereldkampioen Jody Scheckter

Los van het feit dat er al in dertig jaar tijd geen race is gereden in Afrika, is de Formule 1 ook daar gigantisch populair. Sterker nog, het continent, en vooral Zuid-Afrika heeft vele coureurs voortgebracht. Jody Scheckter is daar een goed voorbeeld van.

jody scheckter Tyrrell P34, formule 1, zuid-afrika
Jody scheckter in zijn Tyrrell P3 (Afbeelding: Getty)

Dit frappante figuur is een van de weinige coureurs die ooit met nummer 0 reed. Alleen Damon Hill kreeg dit nummer ook in 1993 en 1994. Fun fact: Scheckter werd in 1976 tevens de enige coureur die ooit een Grand Prix wist te winnen in een zeswielige Tyrell P34-Formule 1-wagen. Later reed de Zuid-Afrikaan voor Ferrari en daar pakte hij in de rode bolide zijn eerste wereldkampioenschap.

2. Circuit in Marokko

Mogelijk komt de Formule 1 ook naar Noord-Afrika. Zo staat een eventuele terugkeer naar het circuit in Marokko nog altijd ter discussie. “We hebben aanvragen vanuit Afrika, en we zijn in overleg met Zuid én Noord”, stelde Stefano Domenicali, de voormalige teambaas van Ferrari en inmiddels bestuurslid van de Formule 1.

formule 1, afrika, grand prix marokko
De Grand Prix van Marokko in 1956 (Afbeelding: Getty)

De eerste Formule 1-race in Noord-Afrika was in 1925. Casablanca was ‘the place to be’. Maar vanwege omstandigheden werd deze verschoven naar Ain-Diab, buiten de stadsgrenzen van Casablanca. De laatste race in Marokko werd gereden in 1985 in de ‘Casablanca Grand Prix’. Buiten de stad, maar soit.

3. Paddy Driver en de Zuid-Afrikaanse F1-coureurs

Het meest intrigerend is het aantal Formule 1-coureurs uit Afrika. Zuid-Afrika heeft er een flink aantal. Niet alleen was Jody Scheckter (die wereldkampioen werd) een opvallende naam, maar reden er veel coureurs onder de mooie vlag. Coureurs als Peter de Klerk en Basil Van Rooyen hebben ook flink wat rubber verbrand op de circuits. Helaas allemaal niet even succesvol als Scheckter, maar ze reden wel in de koningsklasse.

En dan was er nog Paddy Driver (no pun intended). Een unieke naam, en een unieke racer. De Zuid-Afrikaan is een van de weinige mensen die zowel in de MotoGP als Formule 1 heeft gereden.

4. Het circuit Kyalami

Hoe dan ook is Kyalami een prachtig circuit om toe te voegen aan de line-up. Het is snel en vloeiend. Maar er is ook een groot probleem: dit circuit is echt verre van klaar voor een F1-race. De Zuid-Afrikaanse track verkeert in slechte staat en zou voor de Formule 1 behoorlijk moeten worden opgeknapt.

Voordeel is wel dat de Zuid-Afrikaanse Porsche-eigenaar Toby Fenter het circuit kocht en begon met een herontwerp.

5. Halo sterk genoeg voor twee Afrikaanse olifanten

Niettemin zijn de auto’s er wel klaar voor, aangezien de ‘nieuwe’ halo rondom de coureurs het gewicht van twee Afrikaanse olifanten kunnen hebben. Kleine kans, maar vooral het geval dát. Dit verzinnen we overigens niet, FIA is de bron.

6. Niki Lauda is won de Grand Prix van Zuid-Afrika drie keer

In 1976, 1977 en 1984. Daarmee is hij recordhouder.

Niki Lauda en Jody Schekter, formule 1, zuid-afrika
Niki Lauda en Jody Schekter (Afbeelding: Getty)

Wat ons betreft verwelkomen we twee Formule 1-races in Afrika, en is ook Las Vegas een race waar we naar uitkijken. Waar zou jij graag een race, al dan niet opnieuw, gereden zien worden?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.