Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 15 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Hier is de grootste Smart ooit: een SUV met de kortste naam ooit

Steeds meer merken brengen elektrische SUV’s op de markt. Zelfs Smart, het merk dat we kennen van de kleine Fortwo, komt met een Sports Utility Vehicle, met de korte naam #1. Manners Magazine was in Berlijn bij de introductie van het productiemodel.

Hoewel het design van de tekentafel van Mercedes-Benz komt, wordt de auto gebouwd op een platform van Geely. De Chinese fabrikant maakt ook auto’s van Volvo, Lynk & Co. en Polestar.

Bekend platform

De aandrijflijn van de #1 is dus niets nieuws. Onder je voeten ligt een 66 kWh-accupakket waarmee je zo’n 420 tot 440 kilometer kan rijden. Aan de snellader laad je de Smart SUV met maximaal 150kW van 30 naar 80 procent in 30 minuten.

Smart #1, SUV
(Afbeelding: Smart)

De SUV van Smart heeft een elektromotor op de achteras die goed is voor 272 pk en 323 Nm koppel. Hiermee haalt hij een topsnelheid van 180 kilometer per uur.

Smart luidt met de #1 een nieuw tijdperk in

Met deze nieuwe elektrische auto luidt Smart een nieuw tijdperk van het merk in. De ForFour is inmiddels al uit de productie en de ForTwo zal over ongeveer twee jaar ook niet meer van de productieband rollen.

Eindelijk, dit is de Faraday Future FF 91 die Tesla van zijn troon moet stoten

De neus van de Smart #1, met de doorlopende lichtunit aan de voorkant, is kenmerkend voor wat nog komen gaat. Achter de schermen is het merk bezig met meer elektrische modellen, die dezelfde designtaal hebben als de SUV.

Levertijden van de SUV verkort

De Smart #1 is vanaf maart 2023 leverbaar in Nederland. Bestellen kan al vanaf september dit jaar. Omdat de auto in China wordt gemaakt, kunnen levertijden lang zijn. Daarom komen er enkele standaard uitvoeringen op de markt die Smart vooraf al bestelt.

Smart #1 compacte elektrische SUV
(Afbeelding: Smart)
Smart #1, SUV
(Afbeelding: Smart)

Wanneer je een #1 wil kopen, kun je kiezen voor een auto die al op de boot vanuit China staat. Hierdoor verkort het merk de levertijden van de SUV. Wil je iets anders configureren, dan moet je rekening houden met lange levertijden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.