Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 7 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Smart zet grote stap en onthult met #1 zijn eerste elektrische SUV

Na jarenlang compacte stadsauto’s, kleine cabrio’s en sportwagentjes te hebben gemaakt, durft Smart het in 2022 aan om letterlijk groter te denken. Het zustermerk van Mercedes komt namelijk met de #1. Een compacte en volledig elektrische SUV.

We kennen Smart als producent van kleine stadsauto’s onder het bewind van Mercedes-Benz. De nieuwe auto van het merk is een stuk groter dan de Fortwo of Forfour die je wellicht kent.

Een “grote” SUV van Smart

De auto is 4,27 meter lang, 1,82 meter breed, 1,64 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,75 meter. Hierdoor is er plek om tot vijf personen te vervoeren en 15 liter aan bagage mee te nemen in de frunk (de voormalig motorkap). In de kofferbak kan je 273 liter aan bagage kwijt. Met de achterbank platgeklapt, kan je tot 411 liter aan bagage meenemen.

Smart #1 compacte elektrische SUV
Het interieur en panoramadak (Afbeelding: Smart)

Naast veel ruimte biedt het interieur ook leuke features als een panoramadak en een Beats-audiosysteem dat bestaat uit 12 speakers en een subwoofer.

Specificaties van de Smart #1

De versterker van het audiosysteem haalt net als de elektromotor en andere techniek aan boord zijn energie uit een 66 kWh-accupakket. Volgens WLTP kan je hier zo’n 420 tot 440 kilometer mee rijden. Het maximale laadvermogen aan de snellader bedraagt 150kW. Je kunt dan het accupakket minder dan 30 minuten van 30 naar 80 procent laden.

Smart #1 compacte elektrische SUV
De frunk (Afbeelding: Smart)

Wanneer je veel gebruik maakt van het maximale vermogen van 272 pk en 343 Nm koppel, ga je de actieradius in ieder geval niet redden. Hoe snel de 2.270 kilogram wegende Smart #1 van 0 naar 100 kilometer per uur sprint, is nog onbekend. De topsnelheid bedraagt 180 kilometer per uur.

Prijzen vooralsnog onbekend

Prijzen van de Smart #1 geeft de fabrikant nog niet door. Wel is bekend dat de Smart #1 vanaf maart 2023 leverbaar is Nederland. Bestellen kan vanaf september dit jaar. Binnenkort vertellen we je meer in een video over de Smart #1. Wil je op de hoogte blijven? Vergeet Manners dan niet te volgen op social media.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.