Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 7 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Restaurant REM biedt fantastisch eten op een unieke locatie

De liefhebbers van fine dining op een bijzondere locatie hebben sinds kort een nieuwe bestemming: restaurant REM. Dit nieuwe restaurant zit op het gelijknamige REM-eiland en biedt een combinatie van buitengewoon lekker eten en een schitterend uitzicht over het IJ. Een bijzondere plek voor een uniek avondje uit.

Midden in de Houthavens van Amsterdam-West staat het REM-eiland. Wat is dat voor eiland? Zie bijgaande foto. Het REM-eiland is in 1964 begonnen als uitzendplatform van TV Noordzee. Na dit kortstondige avontuur gebeurde er heel lang niets, totdat er van 2011 tot 2020 een restaurant in zat. Vorig jaar kwamen er nieuwe uitbaters die het grondig verbouwden tot een modern restaurant met een nieuwe formule en kek eighties interieur. Manners bezocht dit nieuwe restaurant en probeerde het uit.

Back to the eighties bij REM

Zodra je binnenkomt, valt meteen op dat je je in sferen van weleer bevindt. Wie de jaren 80 heeft meegemaakt, zal het interieur-vol-eighties-kitsch ervaren als een feest van herkenning. Rood, blauw en geel, overal domineren de kleuren uit die tijd. Door de muziek uit hetzelfde decennium, waanden we ons echt back-in-the-eighties. Geinig, al associeer ik die tijd overigens zelf niet met vernieuwende gastronomie maar met tafelen bij matige Chinese restaurants of oubollige Hollandse of Franse tentjes.

REM biedt fantastisch eten op een wel heel bijzondere plek
Er wordt op hoog niveau gekookt (Afbeelding: 19.Wietse Visser_VisualProject)

Gelukkig nam chef-kok Bobby Rust al vanaf onze eerste hap deze angst weg. Rust, bekend van teevee (De Nieuwe Garde), heeft zich ontwikkeld bij De Librije, Ron Gastrobar en Envy Amsterdam. Voor REM bedacht hij een mooi menu dat zowel liefhebbers van vlees, vis als vegetarisch zullen waarderen.

Vlees, vis én vega van hoog niveau

Bijzonder zijn bijvoorbeeld het konijn met Noordzeekrab, witlof en zuurkool, ‘Beet Wellington’ met oerbiet en paddenstoelen en de rogvleugel met piccalilly. De kaart biedt een chef’s menu met verschillende hoeveelheden gangen, maar je kunt ook prima à la carte eten.

Het vlees en de vis scoorden uitstekend, maar ook de vegetarische-gerechten zijn origineel en zeer rijk van smaak. Waar je vroeger als vegetariër vaak smakeloze gerechten kreeg voorgeschoteld is dat tegenwoordig allang niet meer zo.

REM biedt fantastisch eten op een wel heel bijzondere plek
De eetzaal met geweldig uitzicht (Afbeelding: 19.Wietse Visser_VisualProject)

Ook bij REM halen ze zo’n hoog niveau met hun vegetarische-aanbod dat niet alleen vega’s hier warm van worden, maar juist ook omnivoren met een gerust hart een uitstapje naar vega kunnen maken. Neem bijvoorbeeld de vegetarische carpaccio. De dunne plakjes tomaat hebben zoveel liefdevolle behandelingen achter de rug dat ze zijn uitgerust met een rijker smaakpalet dan de plakjes koe die we gewend zijn in een standaard carpaccio.

De cocktails van REM

Anyway, bij zulk lekker eten horen ook lekkere drankjes. En die zijn ook dik in orde bij REM. De vriendelijke bediening adviseert uitgebreid welke wijnen bij welk gerecht passen en de wijnen die wij proefden waren stuk voor stuk heel toegankelijk en goed gematcht. Ook voor de nul-procenters is er genoeg te genieten. Virgin cocktails of alcoholvrije wijnen die ook echt ergens naar smaken.

REM biedt fantastisch eten op een wel heel bijzondere plek
Waanzinnige cocktails (Afbeelding: 19.Wietse Visser_VisualProject)

Zei ik cocktails? Haha, ja, dat zeg ik altijd. Die probeerden we dan ook, in ruime mate. Omdat we altijd overal de Pornstar Martini uitproberen, is dat steevast de benchmark. Die van REM? Van grote klasse, echt superieur van smaak! De andere cocktails die we proefden waren ook heel lekker. Het enthousiasme spatte er bovendien vanaf bij de goedlachse en vrolijke barman die ze voor ons bereidde. Ga zo door!

Conclusie

Over ga zo door gesproken: REM is uitstekend van start! We kunnen dit restaurant van harte aanbevelen. Er wordt creatief en smakelijk gekookt, met uitstekende drankjes. Met het adembenemende uitzicht op de achtergrond – met mooi weer is er een geniaal dakterras dat uitkijkt over haven en skyline – ben je even helemaal er tussenuit. En na het diner gaat het feest gewoon door, want in de ruimte onder de eetzaal kun je rond de bar uitstekend losgaan dankzij de dj en cocktails. REM heeft trouwens ook een aparte ruimte die af is te huren voor feesten en partijen.

De menukaart bekijk je hier en reserveren doe je hier

REM biedt fantastisch eten op een wel heel bijzondere plek
Een sprookjesachtige plek (Afbeelding: Rudolfo Dalamicio)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.