Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 31 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Bij Obsidian by Graphite maak je een unieke vegan-reis op sterrenniveau

Als je van fine dining houdt, is Obsidian by Graphite iets wat je niet mag missen. Ben je al eens een avond lang op reis geweest langs het beste en creatiefste vegan eten dat er te verzinnen is op een underground locatie compleet met dj? Wij probeerden het uit en doen uitgebreid verslag.

Maar ook weer niet té uitgebreid. Want Obsidian by Graphite hult zich graag enigszins in nevelen over de details om het concept spannend en verrassend te houden. De belangrijkste boodschap van deze recensie is dat je er gigantisch lekker en bijzonder kan dineren in een bijzondere speakeasy-achtige setting. Omdat ik niet de verrassing wil bederven, houd ik wat kaarten tegen de borst.

Nieuw spin-off van Graphite

Wat ik wel mag verklappen, is dat Obsidian by Graphite een concept is van het met een Michelinster bekroonde restaurant Graphite. Graphite bestaat al drie jaar en zit om de hoek bij het Rembrandtplein, in de Paardenstraat. Graphite is niet alleen een sterrentent, maar ook een speakeasy (denk aan de tijd van de drooglegging in Amerika, toen er een soort schuilkroegjes ontstonden die moeilijk te vinden waren voor outsiders).

Bij Obsidian by Graphite maak je een creatieve vegan-reis van sterrenniveau
3D-geprinte no-meat biefstuk (Afbeelding: Obsidian, Peter Casell)

Obsidian is een spin-off van Graphite, een underground venue waar de sterrenchef van Graphite zijn ziel en zaligheid legt in het experimenteren met veganistische gerechten in een bijzondere sfeer. Hoe het werkt?

The Vegan Test Kitchen

Twee keer per maand staat bij Obsidian The Vegan Test Kitchen op de planning. Op deze avonden serveert Peter Gast zijn veganistische menu in Obsidian by Graphite, bestaande uit vijftien tot twintig high-end gerechtjes. Peter: “Plant-based koken trekt mij als vakmens heel erg en ik vind het tijd dat we ons hierop gaan focussen. Tijdens The Vegan Test Kitchen kan ik experimenteren en oriënteren. Kijken hoe het bevalt bij zowel mij als het publiek.”

Bij Obsidian by Graphite maak je een creatieve vegan-reis van sterrenniveau
De chef-kok tovert met de ingrediënten (Afbeelding: Obsidian, Peter Casell)

Het concept heet The Vegan Test Kitchen maar wat je voorgeschoteld krijgt, is geenszins een test. Kunstwerkjes is een betere benaming. Door de grote hoeveelheid verschillende gangen, kan het event maar twee keer per maand plaatsvinden. Het is dus niet een restaurant waar je even binnenloopt en gaat zitten. Koop eerst een ticket (wees er snel bij, want ze zitten vaak gauw vol) en laat je de hele avond verwennen door Peter’s team.

Onze ervaring bij Obsidian

Nieuwsgierig geworden, kozen we in maart een van de twee Vegan Test Kitchen events uit die die maand op het programma stonden. We meldden ons bij de ingang en werden naar de underground venue geleid. We kwamen binnen in een intieme eetzaal, precies goed van formaat, compleet met bar en dj-podium, en namen plaats op prettige zitjes met kussens en bijzettafeltjes. De bijzetters stonden al gauw vol met lekker drankjes en hapjes en het feest kon beginnen.

Bij Obsidian by Graphite maak je een creatieve vegan-reis van sterrenniveau
(Afbeelding: Obsidian, Peter Casell)

Een hele avond lang leidde Peter met zijn team ons langs tal van culinaire stops in de wereld van groenten en fruit, met uitstekend bedachte combinaties, soms heel gedurfd, dan weer klassiek, maar altijd heel geslaagd.

Bijzondere vegan gerechten en drankjes

We probeerden de drankenkaart, zowel aan de alcoholische als non-alcoholische kant. Voor ons sprong de witte riesling er echt uit op wijngebied, ik kan hem sterk aanbevelen. Ga je voor nul procent, dan raad ik je aan de kombucha of rozemarijn-cranberry-drink te proberen. Very juicy, net zo goed als een cocktail en perfect passend bij de gerechtjes.

Na zeventien (!) gerechtjes leunden we voldaan achterover en lieten de chille beats van de dj over ons heen komen terwijl we nog nipten aan ons drankje. De keuken van Obsidian kreeg absoluut onze handen op elkaar en stelde nergens teleur. Heerlijk, deze creatieve overdaad!

Geprint vlees bij Obsidian

Nee, ik noem geen gerechtjes op omdat ik niets wil verpesten qua verrassing. Ook niet dat we waanzinnig lekker vegan vlees kregen dat met cutting edge 3D-printtechnologie was gemaakt. We houden het graag spannend en derhalve beperk ik me tot het uitspreken van de garantie dat je verwachtingen overtroffen zullen worden.

Bij Obsidian by Graphite maak je een creatieve vegan-reis van sterrenniveau
Team Obsidian (Afbeelding: Obsidian, Peter Casell)

Conclusie:

Een verrukkelijk stukje mysterie – verdeeld en opgediend in zeventien gangen – slaat als een komeet in op je smaakpapillen! Laat je verrassen door topchef Peter Gast en zijn gastvrije team, terwijl je behaaglijk lounget op je bankje. Nee, er is geen menukaart waar je een AVG-tje kunt uitkiezen gevolgd door een dame blanche, maar als je daarvan houdt, ben je niet de doelgroep (zullen we maar zeggen, om het vriendelijk te houden). Als je een avontuurlijker type bent, ga je een geweldige avond beleven bij Obsidian by Graphite!

Boek je culinaire tour hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.