Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Gezondheid 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

6 aangetoonde gezondheidsvoordelen van gemberthee

Iedere dag koffie is prima hoor, en het heeft zelfs verschillende gezondheidsvoordelen. Maar er zijn ook veel mensen die zweren bij een leven zonder cafeïne, dat ook in thee zit. Maar niet in gemberthee.

Mensen met darmproblemen wordt afgeraden om koffie te drinken, en juist aangeraden om gemberthee te drinken. Ook als je slaapproblemen hebt, is koffie niet handig. En voor de kleur van je gebit is het zwarte goud ook niet bevorderend. Maar genoeg slechte woorden over koffie, want ook wij kunnen daar niet zonder.

Gezondheidsvoordelen van gemberthee

Door naar de gezondheidsvoordelen van gemberthee. Scrol helemaal naar beneden om te lezen hoe je gemberthee maakt, al is dat zo simpel dat een chimpansee het ook kan. Of gember gezond is? De wetenschap geeft antwoord.

1. Goed tegen misselijkheid

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gember(thee) een geschikte remedie is tegen misselijkheid, bijvoorbeeld door reisziekte of ochtendmisselijkheid.

Dat laatste gaat nog een stapje verder; sommige wetenschappers geloven namelijk zelfs dat gemberthee helpt tegen misselijkheid als gevolg van chemotherapie, zwangerschap of een operatie. Dat zou te danken zijn aan ‘vluchtige oliën’ en ‘fenolverbindingen’, ook wel gingerols genaamd.

2. Preventie tegen hartziekten

Elke dag een kopje gemberthee zal er niet voorzorgen dat je onmogelijk hartproblemen kan krijgen, maar beschermen tegen bepaalde risico’s doet het wel degelijk, wijst dit onderzoek uit. Het voorkomt bijvoorbeeld hoge bloeddruk, bloedstollen, vermindert het risico op een hartaanval, verlicht brandend maagzuur en het verbetert de bloedsomloop.

3. Stabiliseert gewicht en bloedsuikerspiegel

In 2012 is er een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Columbia onder tien mannen met overgewicht. Het experiment? Ze dronken elke dag een kopje gemberthee. Er werd gekeken of hun inname van gemberthee invloed had op hoe verzadigd zijn waren (na het drinken van de thee) en welke invloed dit had op hun hongergevoel. Het onderzoek wees uit dat de mannen minder honger hadden en zich voldaan voelden na het drinken van thee.

Verder werd er gekeken naar de hormoonhuishouding en het metabolisme van de respondenten en zo gezegd zou het dagelijks innemen van gember obesitas wellicht kunnen voorkomen.

Dat heeft onder andere te maken het feit dat gember de bloedsuikerspiegel onder controle houdt (en hoge pieken en dalen voorkomt). Het vermindert de aanmaak van insuline en triglyceriden, wat gunstig is voor mensen met diabetes type 2.

4. Pijnstillend en ontstekingsremmend

Door de ontstekingsremmende werking van gember, werkt het pijnstillend tegen bijvoorbeeld hoofdpijn, menstruatiekrampen en pijnlijke spieren.

5. Goed voor je hersenen

Vroeger gebruikte met gember al voor een beter geheugen. Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.

6. Boost het immuunsysteem

Omdat gember vol zit met antioxidanten kan het een flinke boost geven aan je immuunsysteem en zou het om diezelfde reden ook stressverlagend zijn.

Je kan overigens ook stomen met gember door gember in een pot met heet water te doen. Dat helpt verlichtend tegen een verstopte neus. Ook zou gember helpen bij het bestrijden van bepaalde kankercellen, waaronder pancreaskanker en darmkanker.

Zie gember niet als een vervangend medicijn, maar zie het als een gezonde toevoeging aan je dieet.

Gemberthee maken

Zorg dat je de gember in kleine plakjes snijdt, hoe kleiner de stukjes hoe meer smaak er vanaf komt namelijk. Sommige schaven of raspen de gember zelfs en hangen de gember in een thee-ei of zeefje. Dan heb je minder gember nodig, voor dezelfde lekkere, pittige smaak. Lekkere toevoegingen zijn honing en citroen of sinaasappel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.