Pim Jansen
Pim Jansen Voetbal 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Ajax-supporters in mineur: ‘beste trainer ooit’ stapt op

Roger Schmidt stopt aan het einde van dit seizoen als trainer bij PSV. En dat levert vooral teleurstelling op onder Ajax-supporters, die de Duitser knipogend de ‘beste trainer ooit’ noemen.

Na intensief contact tussen clubleiding en trainer heeft Roger Schmidt besloten om zijn aflopende contract niet te verlengen, is te lezen op het nieuwskanaal van PSV. “De afgelopen weken hebben we benut om goede gesprekken te voeren. Het was onze intentie om met Roger Schmidt verder te gaan. Maar hij heeft besloten aan het einde van het seizoen te stoppen. Jammer, maar dit verandert niets aan onze doelstelling om zoveel mogelijk prijzen in de wacht te slepen dit seizoen”, aldus Directeur Voetbalzaken John de Jong.

Raar wisselbeleid en calimerocomplex

Wat dat laatste betreft wil het onder Roger Schmidt nog niet echt vlotten bij PSV. In zijn eerste seizoen won de Duitse trainer geen enkele prijs, en eindige hij ruim achter Ajax. Tijdens het begin van het huidige seizoen won hij de Johan Cruijff Schaal. PSV was zich destijds al weken aan het voorbereiden en zat middenin de voorrondes van de Champions League, terwijl de meeste Ajacieden net terug waren van hun vakantie. Maar goed, een cup is een cup.

De Champions League werd dit seizoen overigens niet gehaald. PSV werd in de play-offs uitgeschakeld door Benfica, en hier ontstond de eerste kritiek op zijn wisselbeleid. Maar gedurende het seizoen werden de wissels nog veel opmerkelijker. Op het moment dat het erom ging, haalde Roger Schmidt zijn beste spelers naar de kant. En waar dit bedoeld was om blessures te voorkomen, ontstond er juist een blessuregolf. Hierdoor, aangesterkt door zijn calimerocomplex (‘Give the cup to them today’), wordt hij in Amsterdam al een tijdje de ‘beste trainer ooit’ voor Ajax genoemd.

Ajax-supporters in mineur om vertrek Roger Schmidt

Ere wie ere toekomt, deze ironische geuzennaam is voor het eerst publiekelijk beschreven door Valentijn Driessen. ‘Bij Ajax gaat inmiddels met een knipoog de ronde dat Schmidt de beste trainer is die Ajax ooit heeft gehad’, schreef de Chef Sport van De Telegraaf in oktober, na de 5-0 overwinning op PSV. ‘Ze hopen dat hij snel bijtekent.’ Dit gaat dus niet gebeuren, en dat levert een stroom aan grappige reacties op. Een compilatie.

Voor alle duidelijkheid: hier op de redactie volgen we voetbal als objectieve liefhebbers, en schrijven we alleen over de randzaken. We hebben nog altijd de ijdele hoop dat er voetbalsupporters zijn met zelfspot, en dat ze hier in Eindhoven ook om kunnen lachen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.