Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Mark Zuckerberg maakt historische val: wat gaat er mis bij Facebook?

Een historische dag voor Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Voor het eerst in zijn leven ziet hij dat zijn platform minder gebruikers heeft dan voorheen. Meta maakt een vrije val op de beurs en de miljarden lekken er aan alle kanten uit.

Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp, is na de opening van de aandelenbeurzen in New York ruim 230 miljard dollar aan beurswaarde kwijtgeraakt. Het aandeel ging ruim 25 procent onderuit na een zwaar tegenvallend kwartaalbericht van het social media-concern. Het is in dollars de grootste waardedaling van een bedrijf ooit op één dag in de Amerikaanse beursgeschiedenis, meldt financieel persbureau Bloomberg.

Facebook voor het eerst minder gebruikers

Voor het eerst sinds zijn bestaan trok het platform Facebook, dat voorheen naamgever was voor het hele concern, minder gebruikers dan in het voorgaande kwartaal. Daarnaast vielen de groeivooruitzichten van Meta tegen. Het bedrijf rekent voor het eerste kwartaal op een omzet tussen de 27 miljard en 29 miljard dollar. Dat zou een groei van tussen de 3 en 11 procent betekenen, veel minder dan waar kenners in doorsnee rekening mee hielden. Is het platform van Mark Zuckerberg, net als Hyves, dan toch eindig?

Het social media-concern zei ook problemen te verwachten door de aanhoudend hoge inflatie, die bedrijven noopt te snijden in de advertentie-uitgaven. Advertenties zijn veruit de belangrijkste inkomstenbron van het door Mark Zuckerberg geleide bedrijf. Daarnaast voelt het bedrijf de gevolgen van aanpassingen in Apples mobiele besturingssysteem iOS, waardoor apps het surfgedrag van consumenten met iPhones minder gemakkelijk kunnen volgen. Ook kijken toezichthouders en regelgevende instanties steeds kritischer naar Meta.

Mark Zuckerberg schrijft rode cijfers met Meta

Techbeurs Nasdaq, waarin Meta een zwaargewicht is, zakte ruim 2 procent tot 14.188 punten. De brede S&P 500 ging 1,4 procent omlaag tot 4524 punten en de Dow-Jonesindex zakte 0,8 procent tot 35.358 punten. Ook andere social media-bedrijven werden door de zorgen om Meta omlaag getrokken op de beurs. Snap, moederbedrijf van Snapchat, zakte ongeveer 20 procent. Twitter verloor net geen 6 procent.

Lees in dit artikel meer over het nieuwe moederbedrijf van Facebook, dat de focus meer en meer op de metaverse legt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.