Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 19 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Jouw Hyves-profiel is nog online te vinden (en dit is hoe)

Alleen al bij het horen van de naam Hyves krijgen we meteen flashbacks naar dansende bananen, glitterende krabbelplaatjes en vooral heel veel R+R = back.

Hyves: Nederlandse glorie

Een stukje Nederlandse cultuur die verloren is gegaan. Tot 2013 was het sociale netwerk mateloos populair. Zo’n tien miljoen Nederlanders hadden een profiel op Hyves. Praktisch iedereen dus.

Het Nederlandse bedrijf was echter kansloos tegenover internationale giganten als Twitter en Facebook. In 2013 sloot Hyves zijn deuren. Althans, het sociale netwerk. Onder de naam Hyves Games stortte het bedrijf zich nog even op een andere industrie: casual gaming.

Maar al die profielen, die berg aan nostalgie, waar zijn die gebleven? Die zijn in principe offline gegaan, en dus niet meer via hun oude URL’s te bereiken.

Profiel bestaat nog!

TMG, de toenmalige eigenaar van Hyves, heeft alle profielen, gebruikersnamen en e-mail adressen destijds opgeslagen. In 2018 werd Hyves games echter verkocht aan het internationale Azerion, dat dus nog ergens op een server al die profielen heeft staan.

Gelukkig hebben we goed nieuws voor je. Zo’n 9 miljoen Hyves profielen zijn namelijk gewoon nog te bekijken, waarschijnlijk zelfs die van jou. Middels de Wayback Machine van Archive.org kun je alle profielen nog bekijken, mits jij je oude gebruikersnaam van Hyves nog weet.

Ga naar deze pagina, en vul je gebruikersnaam in gevolgd door ‘.hyves.nl’. Klik op de knop, en je krijgt je eigen profiel in al zijn gedateerde glorie te zien. Je bent gewaarschuwd: het is soms behoorlijk beschamend. Je kunt zelfs op je vrienden klikken en hun profielen bekijken, mits die ook gearchiveerd zijn.

De kopie die je kunt bekijken komt uit 2005 of eind november 2013. Archive.org wil als een soort museum webpagina’s archiveren voor toekomstige generaties. Het is een mooie tool, waarmee je bijvoorbeeld ook vroegere versies van je favoriete sites kunt bekijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.