Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix helpt je films en series vinden met handige nieuwe feature

Netflix was en is nog steeds allesbehalve transparant over kijkcijfers. Waar we qua lineaire televisie al na een dag precies weten hoeveel mensen er naar welk programma hebben gekeken, blijft het bij streamingdiensten giswerk. Een nieuwe feature is een stap in de goede richting.

Ja, Netflix laat soms los hoeveel huishoudens er naar een een nieuwe Original hebben gekeken, maar vaak alleen als het om positief nieuws gaat. Denk aan recordcijfers. Pure marketing dus.

Top 10: welkome toevoeging

Juist daarom was de introductie van de dagelijkse top 10 een welkome toevoeging. Zowel overkoepelend als binnen films en series kunnen zien waar de rest van Nederland naar kijkt is een zegen. Sure, technisch gezien kan Netflix daar alsnog achter de schermen mee spelen, maar voor zover we weten klopt de top 10 echt.

Ideaal als je op zoek bent naar een nieuwe film, serie of documentaire om te kijken. Blijkbaar bevalt de nieuwe feauture ook het bedrijf goed. Netflix is namelik begonnen met het testen van een soortgelijk rijtje.

Netflix introduceert nieuwe feature

Het gaat om een rijtje met de titels die de meeste likes hebben gekregen in de afgelopen week. Waar je vroeger sterren aan films en series op de streamingdienst kon geven, heb je tegenwoordig de keuze tussen een duimpje omhoog of omlaag. Net zoals op YouTube.

Die resultaten telt Netflix voor je op, met een gloednieuw toplijstje als resultaat. Zo krijg je dus bijvoorbeeld overkoepelend maar ook binnen het series-overzicht de onderstaande reeks te zien:

Netflix features likes
⚡ (Screenshot: Netflix-Nederland)

Percentage likes

De titels zijn gerangschikt op basis van de percentages likes. Dus hoeveel procent van de beoordelers een duimpje omhoog heeft gegeven. Geven mensen massaal een duimpje omlaag, dan gaat het percentage uiteraard omlaag.

Opvallend genoeg laat de streamingdienst vooralsnog ook zien om hoeveel beoordelingen het gaat. Een intrigerend kijkje in de keuken, want dergelijke gebruikersstatistieken krijgen we normaal zelden te zien.

Kwestie van geduld

Voor Netflix is het ook een handige manier om het geven van beoordelingen te promoten. Waarschijnlijk is het gros van de abonnees zich amper bewust van die mogelijkheid, maar het prominent aanwezige rijtje zal daar verandering in brengen.

De nieuwe feature wordt op het moment van schrijven uitgerold in Nederland. Het zal dus slechts een kwestie van tijd zijn voor jij ook de films en series met de meeste likes raad kunt gaan plegen.

Snyder School: Netflix heeft je favoriete nieuwe leraar gevonden

NN

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.